Foto: hrv.hr

Na Bugarskom vojnom groblju u Vukovaru veleposlanica Republike Bugarske Genka Georgijeva na Dan pobjede nad fašizmom, a povodom Dana oružanih snaga Bugarske, položila je vijenac u spomen na 1.027 bugarskih vojnika, dočasnika i časnika stradalih tijekom 1944. i 1945. godine u oslobađanju Hrvatske od fašizma.

Georgijeva je tom prilikom rekla kako su u Vukovaru pokopani posmrtni ostaci bugarskih vojnika stradalih na području cijele Hrvatske kao i da je od izuzetnog značaja što Grad Vukovar čuva Bugarsko vojno groblje. Prema njenim riječima ona u Vukovar ovim povodom dolazi od 90-ih godina tako da ima fotografije Vukovara i groblja i iz toga vremena.

“To što Vukovar čuva Bugarsko vojno groblje od izuzetne je važnosti za nas, a to ima i zajedničke vrijednosti i uspomene na sve naše žrtve. Izuzetna je simbolika to što bugarska i hrvatska krv leže zajedno u hrvatskoj zemlji.”, rekla je Georgijeva.

“Bugarska i Hrvatska prijateljske su zemlje i nadam se da ćemo nakon ove epidemije češće govoriti o zajedničkim projektima. Za nas je važno da se Vukovar razvija kao moderan europski i dunavski grad jer je Dunav naša jaka poveznica.”, poručila je veleposlanica Georgijeva koja je ujedno odala počast i žrtvama Domovinskoga rata na Memorijalnome groblju.

Vijenac na Bugarskom vojnom groblju položilo je izaslanstvo MORH-a kao i zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.