24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

U Vukovaru održana komemoracija za Danijela Rehaka

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Memorijalnom centru Domovinskoga rata u Vukovaru održan je komemorativni skup za pokojnoga pukovnika Danijela Rehaka od kojega su se oprostili članovi obitelji, brojni prijatelji i dužnosnici.

“Rehakova riječ, misao i djela dat će nam snagu da nastavimo njegovim putom”, istaknuo je Dragutin Guzovski, predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora podsjetivši kako je Rehak 1992. godine u srpskom logoru imao hrabrosti Crvenom križu prijaviti da se još stotinjak logoraša vode kao nestali pa ih je Crveni križ popisao i tako im spasio živote.

„Rehak je puno dao Vukovaru. Prije rata bio je poznat kao odgojitelj i profesor u školi koji je izgurao mnoge generacije na pravilan put. Uvijek je bio oko sporta i upravljanja sportskim objektima. Svoj je pravi karakter pokazao u Domovinskom ratu, a nakon njega djelovao je kroz Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora po čemu ga šira javnost zna. Pomagao je i pri nastajanju sportskih klubova, recimo Gimnastičkoga kluba Vukovar. Neumoran radnik, hrabar, nikada od njega nisam čuo lošu riječ o drugima, nikakvu negativnost”, rekao je ovom prilikom Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

„Cijeli svoj život posvetio je rodnom Vukovaru za koji ga vežu duboki osjećaji. Znao je kako rješavati stradalničke probleme, razumio je i male i velike ljude. Istaknuo se kao prepoznatljiv borac za očuvanje istine o Domovinskom ratu”, kazao je, između ostaloga župan Damir Dekanić.

„Rehak se spremno odazvao kada je bilo najpotrebnije, odazvao se obrani svoga doma, Vukovara i naše domovine. Hrvatska će ga pamtiti i kao jednoga od onih na čijoj krvi, patnji i suzama je izgrađena. Iznad svega ćemo ga pamtiti kao beskompromisnoga borca za prava hrvatskih zatočenika srpskih koncentracijskih logora u čemu je imao bezrezervnu podršku Ministarstva hrvatskih branitelja”, istaknuo je Špiro Janović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda kazavši kako Vukovar ispraća još jednoga svoga heroja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno