Foto: Dubravka Petric PIXSELL
- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova, kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u Republici Hrvatskoj i tijekom 2019. godine organizira informativno-edukativna događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova“.

Putem brojnih događaja, koji će biti organizirani u ukupno 30 gradova diljem Hrvatske, šira javnost i svi zainteresirani pojedinci, na razumljiv i pristupačan način, mogu dobiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije. Besplatne edukacije namijenjene svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja EU fondova održane danas u Konferencijskoj dvorani Poslovno-inovacijskog centra BIC-Vukovar.

Događaj su pozdravnim govorima otvorili Ivana Mujkić, zamjenica gradonačelnika Vukovara, Zrinka Čobanković, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Vukovarsko-srijemske županije kao i državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac. Po završetku pozdravnih govora voditeljica odjela za društvene djelatnosti VURA – Jelena Milić održala je uvodno predavanje „EU projekti na području grada Vukovara“ nakon čega je uslijedila panel diskusija „Razvoj Vukovara kroz fondove Europske unije“ na kojoj su sudjelovali Zrinka Lončar, voditeljica odjela za pripremu programa i projekata Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije, Albert Varga, voditelj LAG Srijem, Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, Danijela Mijolović iz tvrtke Mistral d.o.o. te Vedrana Žilić, direktorica VURA-e. Nakon panel diskusije uslijedila su stručna izlaganja “EU fondovi kao mogućnost financiranja”. Vjekoslav Mijić iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavio je „Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima“.

Uslijedilo je predavanja Ivice Sabe iz HAMAG-BICRO-a na temu ESIF zajmova i jamstava. Prije završetka konferencijskog dijela programa je Kristina Androlić iz tvrtke Androlić j.d.o.o. održala radionicu „Predstavljanje mjera ruralnog razvoja i postupak projektne prijave za male i srednje poduzetnike“ na kojoj je predstavila aktualne mogućnosti financiranja ruralnog razvoja, jednako kao malog i srednjeg poduzetništva te upoznala posjetitelje s procesom prijava na natječaje. Zaključno, svi sudionici imali su mogućnost postaviti pitanja vezana uz EU fondove.

Pri kraju edukativnog dana, pod stručnim vodstvom Marijane Grubišić, pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Grada Vukovara, sudionici su imali priliku obići projektnu lokaciju Poslovno-inovacijskog centra BIC-Vukovar, 85 posto sufinanciranu sredstvima Europske unije, kojoj je cilj povećati konkurentnost sektora malog i srednjeg poduzetništva na području grada Vukovara i Vukovarsko srijemske županije, primjenom novih tehnologija i komercijalizacijom inovacija i time utjecati na kreiranje održivih radnih mjesta.