Župan Božo Galić primio je jučer u svom Uredu u Vukovaru gradonačelnika Brčko distrikta BiH Sinišu Milića, njegovog zamjenika Antu Domića i direktora Direkcije za financije Brčko distrikta Matu Lučića te su razgovarali o rješenjima za otklanjanje problema na mostu koji povezuje Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, odnosno Gunju i Brčko distrikt.

Predstavnici Distrikta informirali su župana Galića o nedavno izrađenom elaboratu “IPSA” Instituta iz Sarajeva o utvrđivanju stanja mosta i procjene njegove nosivosti, te preporukama za hitnu obustavu teškog motornog prometa, nakon čega će se, kako su istaknuli, most koristiti samo za promet lakih vozila i pješaka. Na sastanku je navedeno da su posljedice obustave teškog prometa višestruke, posebno u ekonomskom smislu, a da štetu trpe i gospodarstvenici s obje strane.

Župan Galić je izrazio podršku u daljnjim koracima za rješavanje ovog problema, te interes da se ovo pitanje riješi zajedničkim djelovanjem s obje strane Save. Razgovaralo se o kratkoročnim i dugoročnim rješenjima, te je kao privremeno rješenje, koje bi uspostavilo promet teških vozila u idućim godinama, predložena rekonstrukcija postojećeg mosta u smislu njegovog proširenja za još jednu prometnu traku, a o čemu će konačnu riječ dati stručnjaci iz ovog područja. Kao dugoročno rješenje sudionici sastanka u Vukovaru vide gradnju novog mosta.

Vukovarsko-srijemska županija je izrazila spremnost da o ovim zaključcima izvijesti Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske, obzirom da su Vlada RH i Savjet ministara BiH nadležni za rješavanje predmetnog pitanja. Brčko distrikt će, prema zaključcima, iznaći financijska sredstva za izradu dokumenta o procjeni rekonstrukcije mosta na Savi.

Predstavnici Brčko distrikta i Vukovarsko-srijemske županije dogovorili su intenziviranje daljnje suradnje na rješavanju ovog pitanja.