U okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., sinoć je u Gradskom muzeju Vukovar predstavljena monografija “1991.“ autora Zorana Filipovića, fotografa, pisca i dizajnera. Uz autora sudjelovali su akademik Pavao Pavličić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić i Dražen Kobašević, pročelnik za društvene djelatnosti u Gradu Vukovaru.
Knjiga sadrži oko 150 fotografija koje je autor snimio za vrijeme Domovinskog rata diljem Hrvatske, a mnoge od njih snimljene su i u Vukovaru.
“Dugo vremena nakon rata nisam dolazio u Vukovar. Kada sam smogao snage i došao prvi put, sreo sam mnoge ljude koje sam sretao 1991., ali i mnogih više nije bilo. Teško je o tom vremenu danas govoriti na pribran, staložen i akademski način”, istaknuo je Zoran Filipović.
Akademik Pavličić posebno se osvrnuo na Filipovićev tekst, koji, kazao je, iz individualne perspektive i bez velikog objašnjavanja političkog konteksta, govori i svjedoči o ratu jasno i razumljivo i onome tko neposredno nije sudjelovao u svemu tome te je ova knjiga vrijedno umjetničko djelo koje ostaje mlađim generacijama.
Uz predstavljanje knjige, u Oranžeriji Dvorca Eltz postavljena je i izložba ratnih fotografija Zorana Filipovića.