28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

U Zagrebu predstavljeno osam vrhunskih traminaca Srijemskog vinogorja

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije danas je u hotelu Le Premier u Zagrebu  organizirala vinsku degustaciju “Traminac – vino kraljeva”, treću iz ciklusa “Vinske priče Srijema”.
„Od kada je zasađen prvi trs traminca 1701. na Principovcu, ladanjskom imanju obitelji Odescalchi i najpoznatijem srijemskom vinorodnom području, ova sorta pobuđuje zanimanje vinskog svijeta. Srijemski traminci pili su se na kraljevskim dvorovima, osvajaju svjetske nagrade i zaštitni su znak Iločke vinske ceste s dvadesetak šarmantnih vinarija među kojima su i Stari podrumi iz 15. i 18. stoljeća. Ovo je najbolja pozivnica za posjet Srijemu i Slavoniji posebno za ljubitelje vina“, istaknula je ovom prilikom Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije.
Osam vrhunskih traminaca posluženih uz jela poznatog chefa Stefana Cosattinija pokazala su kako je riječ o iznimnim vinima koja savršeno idu uz najfinija jela.
Vinarija Papak predstavila je traminac Radosh, suho vino iz 2017. intenzivnog mirisa muškatnih aroma, meda i starih ruža, kremoznog i slatkastog okusa te Traminac ledene berbe 2016., suptilnih mirisa karamele, mandarina, narančine kore i slojevita okusa s puno maslaca. .
Iz Vinarije Dragun poslužen je polusuhi Traminac iz 2019., dominantnih mednih nota, nježno slatkast i pitak,.
Vinarija Trs predstavila je polusuhi Traminac iz 2018., s mirisima meda, karamela i ruže, ugodne svježine, jačeg tijela, lijepo izbalansiran, uravnoteženih šećera i kiseline te Traminac izborne berbe iz 2016., iznimnog okusa s bademom na afteru,
Iz Iločkih podruma stigao je polusuhi Traminac Principovac iz 2018., raskošnog mirisa orašastih plodova, datulja, petroleja, bijelog cvijeća, vanilije, maslaca, suhe smokve, prekrasne svježine, kremozan, pun, dugog završetka te Traminac izborne berbe iz 2017., moćnog, slojevitog mirisa sa slatkastim notama, pitkog, s velikim potencijalom starenja…
Iz vinarije Ivana Čobankovića poslužen je Traminac izborne berbe bobica iz 2008., slojevitog mirisa s medastim i dimnim notama, gustog i predivnog okusa s oksidativnim završetkom koji podsjeća na cherry.
Vrhunska vina poslužila je vrsna sommelierka Jelena Šimić Valentić.
Na degustaciji “Traminac – vino kraljeva”, kušati se mogla i Traminka, mirisna rakija OPG-a Barbarić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno