Kontaktirajte nas

Aktualno

U županiji u tijeku ulaganja 3.8 milijardi od čega milijarda Vinkovcima iz EU fondova

Objavljeno

-

Na području Vukovarsko-srijemske županije ugovoreno je 3.8 milijardi kuna vrijednih europskih projekata, od čega milijarda na području grada Vinkovaca, potvrdila je na svečanom uručivanju ugovora u Vinkovcima ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

„Danas smo uručili 7 ugovora vrijednih 7,2 milijuna kuna za Vukovarsko-srijemsku županiju i Grad Vinkovce i za njihove razvojne agencije kako bi olakšali provedbu EU projekata,” poručila je.

Novci su osigurali energetsku obnovu zgrade Županije u Vinkovcima i sportske dvorane, škole u Trpinji, Šokačkog (Pikovog) stana na Sopotu i vinkovačkog Doma zdravlja, a dio je namijenjen održivom razvoju.

Ovo je sufinanciranje EU projekata i pomoć direktno iz državnog proračuna lokalnoj i regionalnoj razini. Za područje cijele županije bit će uručeno 32 milijuna kuna vrijednih ugovora iz ovog fonda. Razdoblje 2021. – 2027. otvara nove prilike, a posebno se ističe ITU mehanizam – mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja za gradove, a koristit će ga grad Vukovar kao sjedište županije i  Vinkovci sa svojim širim područjem, najavila je Tramišak.

Riječ je o ulaganjima minimalno 50 milijuna eura za urbani razvoj gradova koji će razvijati svoje strategije i strateške projekte i imati za to osigurana sredstva iz fondova EU.

„Sjetimo se razdoblja prije desetak godina, čime smo tada raspolagali i kakav smo proračun imali. Usporedimo to s ovime što imamo sada, pogotovo s razdobljem koje dolazi, za koje smo spremni,” podsjeća vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić pohvalivši suradnju resornog ministarstva i Županije. Naglasio je da je to prilika zaustaviti odlazak ljudi, iskoračiti iz ruralnog područja i postati prava urbana cjelina kao županija, uključujući sve gradske sredine, općine i sva sela.

“Koliko god izgleda da to sve ide sporo, vjerujte da svi oni koji znaju kakva je situacija bila prije itekako vide napredak”, poručio je istaknuvši velika očekivanja od ovog ministarstva. Ključno je da su gradovi i općine odredili svoje strateške projekte pa će u njihovoj realizaciji biti financijskih sredstava sa sretnim i skorim završetkom, poručio je Dekanić.

Ugovor Grada Vinkovaca koji je vezan na dovršetak projekta prekogranične suradnje Pannonia Gourmet uručen je gradonačelnikovom zamjeniku Josipu Romiću.

„U svom dijelu osposobili smo Šokački stan koji ćemo prenamijeniti u gastro centar i gastro akademiju. Tako ćemo pridonijeti razvoju gastro turizma u županiji. Opremljen je modernom opremom, obnovljen je izvana i dolazi završna faza. Cilj je tu akademiju brendirati u svjetski poznatu. Mi imamo jasnu viziju u kojem smjeru ići, a to je gospodarski razvoj. Kroz EU sufinanciranje Ministarstvo nam olakšava provedbu svih započetih projekata ”, najavio je Romić.

U ime gospodarstvenika ministrici Tramišak zahvalio se Petar Šimić, vlasnik tvrtke Grad Export istaknuvši kako se podjelom novih razvojnih regija intenzitet potpora drastično povećava. Mogućnost apliciranja i investiranja dobiva svoje pravo lice, zaključio je zadovoljno.

Aktualno

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

Objavljeno

-

Napisao/la

    32 pregleda

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako je iskustveni dio učenja uvijek zabavniji i lakše se upamti rečeno pa je na tom tragu učiteljica 4.b razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca odlučila sa svojim učenicima posjetiti vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića na njegovom radnom mjestu, kako bi vidjeli kako sve funkcionira i izgleda iz prve ruke.

„Već se duže vrijeme bavimo gradivom vezanim za ustroj Republike Hrvatske, simbole, nizinski zavičaj, funkcije načelnika i gradonačelnika. Djeca nisu upoznata sa svim tim pojmovima, najbolje uče iz iskustva pa smo shvatili da bi najbolje bilo da dođu i iz prve ruke vide kako to sve izgleda. Gradonačelnik je izrazio dobru volju i primio nas u goste, na što smo izuzetno ponosni”, rekla je Branka Gale, učiteljica 4.b razreda.

Djeca su spremno dočekala gradonačelnika s velikim brojem pitanja – od onih osobnih kao što su gdje je gradonačelnik pohađao školu, koji mu je bio najdraži predmet, kako se odlučio za ovaj poziv pa sve do poslovnih vezanih za zadaće i mogućnosti gradonačelnika. „Za gradonačelnika sam pripremio pitanje o kružnom toku ili semaforu kod bolnice na koje mi je odgovorio. Sviđa mi se ovo gradivo koje sada učimo i možda bi jednog dana čak i mogao biti gradonačelnik”, kazao je Luka Saračević, predsjednik razreda.

Nakon odgovora na ne tako jednostavna pitanja, učenici su se uputili u obilazak prostora gradske uprave pa su tako prvo obišli gradonačelnikov ured u kojem su zamjeniku gradonačelnika, Josipu Romiću, postavljali pitanja uz izložene projekte na panou u uredu pa su zajedno došli do zaključka da bi im se najviše svidio novi vanjski bazen i kako jedva čekaju realizaciju. Nakon toga, posjetili su Malu vijećnicu u kojoj su se, uz okrjepu, malo odmorili od postavljanja silnih pitanja koja su ih zanimala.

„Uvijek mi je lijepo kad me djeca obiđu i to su najljepši trenutci svakog gradonačelničkog mandata. Imali su pregršt ne tako bezazlenih pitanja i moram priznati da nije lako odgovarati djeci. Hvala im na posjeti, drago mi je da uče o svom gradu i institucijama i uvijek ćemo naći vremena primiti svaki razred koji želi doći obići gradsku upravu”, zaključio je gradonačelnik Bosančić ovo zabavno i edukativno druženje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Objavljeno

-

Napisao/la

    54 pregleda

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno znači, prvenstveno za sve neonatologije u Hrvatskoj, a pogotovo za one manje, kao što je naša u Vinkovačkoj bolnici.

“Drago nam je da klub roditelja nedonoščadi “Palčići” nije zaboravio na nas. Ovo je već treća donacija u slijedu kojom nam nastavljaju stavljati osmijeh na lice i donositi sreću”, rekla je dr.sc. Marija Jurković, voditeljica Odjela za pedijatriju. Prije svega, bitna je mogućnost pružanja adekvatne skrbi nedonoščadi koja se rode u manjim centrima i koja imaju veće probleme. “Moraju biti liječeni u klinikama, međutim, postoji dio nedonoščadi koja mogu primiti adekvatnu skrb i u bolnicama kao što je naša u Vinkovcima. Naravno da je za to potrebna odgovarajuća oprema, osoblje i znanje, a mi se prije svega trudimo učiniti dostupnim sva tri segmenta skrbi”, dodala je Jurković.

Briga na neonatoligiji prvenstveno je bitna roditeljima nedonoščadi. Mogućnost skrbi u bolnici gdje je ono rođeno i koja nije kilometrima udaljena od mjesta stanovanja, uvelike olakšava situaciju i boravak, gdje roditelji mogu lakše posjećivati svoje dijete i s njim provoditi duže vrijeme. “Stalna prisutnost roditelja, bitna je za razvoj nedonoščadi i osjećaj sigurnosti. Sve to omogućit će ova današnja donacija. Osim novog uređaja, posjedujemo i nekoliko starijih koji nas i dalje dobro služe i obavljaju svoju funkciju”, zaključila je Jurković.

Sama priča sa opremom na neonatoligiji nikad nije gotova iz dva razloga: stalni priljev novih i naprednijih uređaja, njihova modernizacija i nešto što je prije svega pogodnije za pacijente. Industrija napreduje, na tome se puno radi, u ovom slučaju radi omogućavanja što kvalitetnije skrbi za nedonoščad u prvim danima života. Drugi razlog je samo korištenje opreme koja se konstantno troši i potrebna joj je kontinuirana obnova.”

Voditeljica odjela za pedijatriju zahvalila se u svoje ime, u ime svih kolega pedijatara, svih medicinskih sestara, ravnatelja dr. Krunoslava Šporčića, a osobito pacijenta nedonoščadi i njihovih roditelja, klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i svim donatorima.

“Ovdje smo bili 2014. godine sa četiri vrijedna uređaja, otprilike ukupne vrijednosti 190 000 kuna. Danas smo ovdje sa intenzivnim inkubatorom, za koji su sredstva prikupljena u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” gdje je prikupljeno 2 400 000 kuna, kojima bi trebali donirati uređaje u 25  rodilišta, za potrebe koje su nam poslali”, rekla je Željka Vučko, klub roditelja nedonoščadi “Palčiči” i dodala kako je vrijednost ovog inkubatora 158 000 kuna. Akcija je ovo koju je pokrenuo ovaj klub, nakon potresa u Zagrebu, a koja je zapravo nastavak akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”

“Mi nećemo stati dok i posljednji uređaj koji je kupljen u akciji ne dobije svoje mjesto tamo gdje će biti zaista najvrijedniji”, objasnila je Vučko.

Nastavi čitati

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    117 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Najčitanije