17 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

U županiji u tijeku ulaganja 3.8 milijardi od čega milijarda Vinkovcima iz EU fondova

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Na području Vukovarsko-srijemske županije ugovoreno je 3.8 milijardi kuna vrijednih europskih projekata, od čega milijarda na području grada Vinkovaca, potvrdila je na svečanom uručivanju ugovora u Vinkovcima ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

„Danas smo uručili 7 ugovora vrijednih 7,2 milijuna kuna za Vukovarsko-srijemsku županiju i Grad Vinkovce i za njihove razvojne agencije kako bi olakšali provedbu EU projekata,” poručila je.

Novci su osigurali energetsku obnovu zgrade Županije u Vinkovcima i sportske dvorane, škole u Trpinji, Šokačkog (Pikovog) stana na Sopotu i vinkovačkog Doma zdravlja, a dio je namijenjen održivom razvoju.

Ovo je sufinanciranje EU projekata i pomoć direktno iz državnog proračuna lokalnoj i regionalnoj razini. Za područje cijele županije bit će uručeno 32 milijuna kuna vrijednih ugovora iz ovog fonda. Razdoblje 2021. – 2027. otvara nove prilike, a posebno se ističe ITU mehanizam – mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja za gradove, a koristit će ga grad Vukovar kao sjedište županije i  Vinkovci sa svojim širim područjem, najavila je Tramišak.

Riječ je o ulaganjima minimalno 50 milijuna eura za urbani razvoj gradova koji će razvijati svoje strategije i strateške projekte i imati za to osigurana sredstva iz fondova EU.


„Sjetimo se razdoblja prije desetak godina, čime smo tada raspolagali i kakav smo proračun imali. Usporedimo to s ovime što imamo sada, pogotovo s razdobljem koje dolazi, za koje smo spremni,” podsjeća vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić pohvalivši suradnju resornog ministarstva i Županije. Naglasio je da je to prilika zaustaviti odlazak ljudi, iskoračiti iz ruralnog područja i postati prava urbana cjelina kao županija, uključujući sve gradske sredine, općine i sva sela.

“Koliko god izgleda da to sve ide sporo, vjerujte da svi oni koji znaju kakva je situacija bila prije itekako vide napredak”, poručio je istaknuvši velika očekivanja od ovog ministarstva. Ključno je da su gradovi i općine odredili svoje strateške projekte pa će u njihovoj realizaciji biti financijskih sredstava sa sretnim i skorim završetkom, poručio je Dekanić.

Ugovor Grada Vinkovaca koji je vezan na dovršetak projekta prekogranične suradnje Pannonia Gourmet uručen je gradonačelnikovom zamjeniku Josipu Romiću.

„U svom dijelu osposobili smo Šokački stan koji ćemo prenamijeniti u gastro centar i gastro akademiju. Tako ćemo pridonijeti razvoju gastro turizma u županiji. Opremljen je modernom opremom, obnovljen je izvana i dolazi završna faza. Cilj je tu akademiju brendirati u svjetski poznatu. Mi imamo jasnu viziju u kojem smjeru ići, a to je gospodarski razvoj. Kroz EU sufinanciranje Ministarstvo nam olakšava provedbu svih započetih projekata ”, najavio je Romić.

U ime gospodarstvenika ministrici Tramišak zahvalio se Petar Šimić, vlasnik tvrtke Grad Export istaknuvši kako se podjelom novih razvojnih regija intenzitet potpora drastično povećava. Mogućnost apliciranja i investiranja dobiva svoje pravo lice, zaključio je zadovoljno.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno