Foto: Sladorana

Čistog alkohola za dezinfekciju za kupiti gotovo više nema nigdje, jer sve šećerane koje su ga proizvodile svojevremeno su ugasile proizvodnju, a zemlje iz kojih smo isti uvozili ovih su dana našim dobavljačima isporuku otkazale, najviše smo uvozili iz Bugarske, zatim iz Austrije, Mađarske i Francuske, ali sve je obustavljeno. No, kako doznajemo u županjskoj Sladorani ponovno su pokrenuli proizvodnju ponukani novonastalom situacijom, pa su tako postavljeni stari pogoni nekadašnje špiritane i prvi bi alkohol trebao poteći već ovaj tjedan. Provjerili smo kakvo je stanje u vinkovačkim ljekarnama, iz kojih su nam potvrdili ove navode. Čistog alkohola za dezinfekciju, kažu, gotovo uopće više nemaju, a preostale male količine čuvaju za potrebe liječnika i medicinskog osoblja, za njihov rad u bolnici.

No, na sreću Sladorana je sačuvala stare strojeve za proizvodnju čistog etilnog alkohola iz melase, nusproizvoda u proizvodnji šećera iz šećerne repe, jer nekad je ta proizvodnja postojala u ovoj tvornici.

“Već tri godine u Sladorani se ne odvija proizvodnja alkohola, pa je prvi zadatak bio pronaći u Županji ljude koji su nekad radili na toj proizvodnji, od kojih su neki u međuvremenu otišli u mirovinu. Sada su u tijeku nužni radovi na pripremi strojeva za početak rada, na pogonu se provodi remont i čišćenje. Drugi problem bio je brzo nabaviti dovoljne količine kvasca, koji je nužan za pokretanje alkoholnog vrenja iz šećerne melase. Proteklih dana kontaktirali smo proizvođače i konačno u okolici Zagreba pronašli partnera i potrebni kvasac. Slijedi ishođenje potrebnih dozvola za osiguranje kretanja i transporta iz jednog kraja Hrvatske u drugi, rekao je za Večernji list Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira, u čijem je sastavu i županjska tvornica šećera. Koliko će alkohola proizvoditi, u ovom trenutku ne može procijeniti.

Nekada je, prema dostupnim informacijama, iz županjskih pogona izlazilo oko 25 tisuća litara alkohola dnevno. No, u svakom slučaju će se, kaže, raditi punim pogonom i maksimalno, jer su svi svjesni da će potrebe u idućim tjednima i mjesecima biti velike.

“Potrebnih sirovina imamo i sve snage sada će se u Sladorani usmjeriti na proizvodnju alkohola”, napominje Zadro. Potražnja je, ističe, doista velika, a prioritet će biti opskrba bolnica. Već su utvrđene njihove pojedinačne potrebe, a njima će potrebni alkohol donirati. Ovakve situacije vraćaju nas na staru priču o prekomjernom uvozu svega i svačega, pa se mnogi ovih dana pitaju kako nismo sposobni proizvesti recimo obični alkohol, ne za izvoz, nego samo za vlastite potrebe.