23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Učenica vinkovačke ekonomske škole Petra Čengić jedna od dobitnica priznanja Imperial

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U hotelu Hilton Imperial u Dubrovniku održana je svečana dodjela godišnjih priznanja Imperial, nagrade koja se dodjeljuje kao trajni spomen na 402 poginule djece, civilnih žrtava Domovinskog rata.

Priznanje, koje je dodijeljeno drugu godinu zaredom, uspostavljeno je na inicijativu Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Denisom Pavelom, nositeljem brojnih priznanja iz područja rada s djecom.

Kako kažu organizatori, svrha dodjeljivanja priznanja je učenje o povijesti Domovinskog rata te održavanje trajne uspomene na njihove vršnjake, stradalu djecu, civilne stradalnike u Domovinskom ratu. Isto tako, promocija pozitivnih uzora i modela ponašanja, senzibiliziranje javnosti, posebice mlađe populacije te njihovih roditelja i nastavnika, kao i poticanje na humanost i zalaganje za dobrobit zajednice u kojoj žive.Ove godine dodijeljeno je ukupno pet priznanja, i to: Ivi Trojić, učenici Osnovne škole Mokošica iz Dubrovnika; Luciji Kordić, učenici Osnovne škole Montovjerna iz Dubrovnika; Petri Čengić, učenici Srednje ekonomske i trgovačke škole iz Vinkovaca; Lani Gašpar, učenici Osnovne škole Dragutin Tadijanović iz Vukovara te Adamu Ivanušecu, učeniku Osnovne škole kralja Tomislava iz Našica.

Godišnje priznanje Imperial dodjeljuje se svake godine na Svjetski dan djece 20. studenoga te je ujedno živi spomenik na stradalu djecu, njihove vršnjake, civilne stradalnike Domovinskog rata, a sve u cilju da se mladi aktivnije uključe u rad u zajednici i svojim školama te da kroz iskazivanje humanosti i pomoći pridonose izgradnji bolje, pravednije i humanije zajednice i društva u cjelini.

Recimo i kako je svemu prethodio poziv osnovnim i srednjim školama za nominaciju učenica i učenika koji su se istaknuli svojim humanitarnim djelovanjem i nesebičnim pomaganjem drugima. O dobitnicima je odlučivalo stručno Povjerenstvo, a priznanje je dodijeljeno u obliku umjetničkog djela, slike naslikane tehnikom ulje na platnu te posebnog priznanja u obliku plakete. Navedeno priznanje se odnosi i na samu školu iz koje nagrađeni učenici dolaze.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno