3 C
Vinkovci
Utorak, 5. prosinca 2023.

Učenici će se od sljedeće godine za katastrofe pripremati na simulatoru

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Od sljedeće školske godine djeca u Hrvatskoj učit će kako smanjiti rizik od katastrofa, a u tom će im pomoći priručnici koji su trenutačno i izradi, kao i mobilni simulator potresa koji će obilaziti škole, piše Večernji list.

Projekt pod nazivom “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa” dio je inicijativa vezanih uz smanjenje rizika od katastrofa u program osnovnoškolskog obrazovanja podizanjem svijesti i edukacijom mladih i djece. Projekt provodi Ministarstvo unutarnjih poslova – Ravnateljstvo civilne zaštite u partnerstvu s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Vrijednost projekta je 14,5 milijuna kuna, a 12,3 milijuna kuna bespovratna su sredstva EU.“Testiranje priručnika za nastavnike u pilot-školama planiramo započeti u školskoj godini 2021./2022., a kampanju za podizanje svijesti javnosti s animiranim filmovima i promotivnim materijalima planiramo započeti 2022.”, poručuju iz MUP-a. Dodaju da će se organizacija dana smanjenja rizika od katastrofa s posjetima edukativnog vozila sa simulatorom potresa, edukacijskim modelima simulacije katastrofe te edukativnim timom, predstavnicima znanstvenih institucija i operativnim službama svim županijama u RH odvijati tijekom 2022. i 2023. Što se tiče nabave specijalnog vozila za projekt, u MUP-u kažu kako je natječajna dokumentacija u završnoj fazi. Radi se, objašnjavaju, o specifičnoj nabavi koja uključuje mobilni simulator potresa te mogućnosti prijenosa edukacijskih modela simulacije katastrofe i mobilne „učionice“, kako bi uz atraktivno vozilo djeca mogla upoznati aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa te naučiti da se katastrofe mogu izbjeći pravilnim planiranjem i održivim razvojem.

Odabrane su i pilot-škole – njih ukupno osam, i to po dvije u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu – za testiranje materijala koji se priprema te za prezentaciju modela i simulatora. Navode i da je formirana stručna radna skupina sastavljena od nastavno-pedagoškog osoblja koja je počela s pripremom priručnika za nastavnike i brošure za učenike. Radnu skupinu vodi Ravnateljstvo civilne zaštite i Agencija za odgoj i obrazovanje, a odabrana je tvrtka za nabavu edukacijskih modela simulacije katastrofe te se čeka isporuka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno