Približava se kraj još jedne neobične školske godine, obilježene prijelazima s jednog modela nastave na drugi, brojnim nepoznanicama i za učenike stresnim situacijama. A kako bi najmlađi učenici ipak na što lakši i zabavniji način ponovili gradivo, u izdavačkoj kući “Profil Klett” pokrenuli su najveće online natjecanje u znanju koje se održava na hrvatskoj digitalnoj platformi IZZI koja je otvorena besplatno svim učiteljima i učenicima u Hrvatskoj u vrijeme pandemije koronavirusa. Izzi Kvizzi je kviz u kojem sudjeluje više od 12.000 učenika od 1. do 4. razreda iz gotovo 900 razreda diljem Hrvatske.

“Zainteresiranost je bila velika jer djeca sve ranije postaju digitalno pismena te se od malih nogu koriste računalima i tabletima, stoga im je forma online kviza vrlo zanimljiva i zabavna pa lakše i uče”, objašnjavaju organizatori.

Finale IZZI Kvizzija na programu je od 3. do 6. svibnja, u njemu sudjeluje deset najboljih razreda u svakoj generaciji, a pobijedit će razred koji ponudi najviše točnih odgovora u najkraćem vremenu. Ono što je nama najvažnije, činjenica je kako su se u finale plasirala i dva razreda s područja Vukovarsko-srijemske županije, 1.A razred OŠ Vladimira Nazora iz Vinkovaca te 3.B razred OŠ Ivana Kozarca iz Županje. Učitelji su složni kako je ovakav način obnavljanja znanja vrlo koristan, isti djecu veseli, a i oni mogu pratiti njihovo znanje. Dinka Pavić Rosandić, nastavnica vinkovačkih mališana, objašnjava nam kako su njezini učenici nakon prvoga kruga natjecanja, u kojem je sudjelovalo 100 najboljih prvih razreda u Hrvatskoj, prošli u drugi krug, u finale.

“Sada smo šesti od deset najboljih razreda. Jako smo uzbuđeni i sretni, zaista smo dali sve od sebe i svaki smo dan satima rješavali kviz. Nestrpljivo smo čekali da nam na digitalnoj platformi podignu nove zadatke i da ih točno riješimo. Kako se bližio krajnji rok, uzbuđenje je bilo sve veće. Nestrpljivi nismo bili samo mi, uz nas su bili i naši roditelji. Najteže je bilo čekati da objave konačne rezultate. U finalu će naš razred predstavljati tri učenika odnosno Dominik Antolović, Dominik Mihaljević i Domagoj Kartelo”, ističe nastavnica Pavić Rosandić.

Učenici su danas rješavali zadatke zajedno u školi, uz prisustvo predstavnice Profil Kletta i sada očekuju rezultate. Princip je takav da zadatke trebaju riješiti točno i u što kraćem vremenskom periodu, učenici se potom mogu ulogirati sa svojim imenom i točno vidjeti koliko i što su točno riješili i što nisu točno riješili, a nastavnici mogu vidjeti i pratiti kako oni svladavaju program. No, nije zanemariv ni podatak kako će razred koji u svojoj generaciji bude najbolji u IZZI Kvizziju, za svoju će školu osvojiti pametnu ploču i još mnoge vrijedne nagrade za učitelje i učenike, kao što su majice, hoodice, šalice i još mnoštvo zabavnih stvari.