13 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Učenici OŠ Josipa Kozarca najuspješniji na 29. Dječjoj zmajadi

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Dječja zmajada jedna od prvih popularnih zrakoplovnih manifestacija, koje je tada mladi klub Zrakoplovni klub Vrabac-Vinkovci uveo u svoj program, a namijenjena je učenicima nižih razreda osnovnih škola vinkovačkog područja, uključujući i škole iz naselja bivše općine Vinkovci.

Vrlo brzo je ova manifestacija postala poznata i popularna kod osnovnoškolaca i svake godine, s radošću se isčekivao svibanj, kada je klub ovom zrakoplovnom manifestacijom na aerodromu Sopot, započinjao sezonu ozbiljnijeg letenja.

Danas ima članova u klubu, pilota, koji su se tih godina natjecali za boje svoje škole, osvajali pehare u ekipnom plasmanu ili medalje u pojedinačnom poretku.

Na zadovoljstvo organizatora, Grad Vinkovci imao je uvijek razumijevanja i financijski podupirao ovu društvenu aktivnost, prepoznajući u njoj širu promociju športskog zrakoplovstva, ali i općenito tehničku kulturu i razvijanje športskog duha u djece.

“Stariji članovi kluba sjećaju se proteklih vremena, svih ovih zmajada koje su tekle paralelno s odrastanjem više generacija, obilježavale neke rane školske dane, svjedočile mnogim poznanstvima i prijateljstvima, a bilo je tu i nepovoljnih meteo prilika, trčanja po blatnjavoj pisti, bježanja pred proljetnim pljuskom, zmajeva koji su se otrgnuli sa uzice i – odletjeli u nepoznato….“, ispričao nam je tajnik kluba Milan Mravinac, profesionalni pilot i instruktor mladim pilotima polaznicima pilotske škole zrakoplovnog kluba Vrabac.

Ove godine pilotsku školu završava 20 prošlogodišnjih polaznika, a klub upravo ovih dana upisuje novu grupu polaznika škole za pilote sportsko-rekreativnih zrakoplova koji će teorijsku nastavu slušati „online“ kod kuće, pored svojih računala. Pritom će polagati teorijske ispite iz svih devet predmeta koji se proučavaju po nastavnom programu.

Uspješni u savladavanju teorijskih znanja započet će sa praktičnim letenjem još ove godine, a osposobljavanje završiti i dobiti pilotsku dozvolu, iduće godine.

„Jako bi nas veselilo da u se u neko predstojeće vrijeme, kao polaznici pilotske škole ili bar članovi kluba, maketari, modelari, piloti dronova, pojave neki od današnjih natjecatelja i time potvrde naša mišljenja i iskustva o kontinuitetu spontanog stvaranja i razvoja zrakoplovnog duha kod naših mladih naraštaja, neosporivo i dijelom dugogodišnje upornosti i rada Zrakoplovnog kluba Vrabac“, dodao je član uprave kluba i jedan od osnivača, umirovljeni pukovnih HV Josip Matić.

„Teško je odupirati se novim vremenima, izazovima i navikama koje donosi globalizacija, nove tehnologije i virtualni svijet Interneta, a time dijelom potiskuje nekadašnji način druženja, zanimanje za neke tradicionalne vrijednosti, pa i interes za klupski društveni rad i napredovanje“, kazao nam je dugogodišnji uspješni i omiljeni predsjednik kluba mr.sc. Željko Šarčević, koji uspješno „odrađuje“ svoj peti mandat.

U takvom okruženju dugogodišnjih i predanih članova kluba, odabrane učeničke ekipe predstavnika osnovnih škola natjecale su se po 29. put u sastavljanju i letenju modela zmajeva, pa su zajedno sa svojim profesorima mentorima po lijepom sunčanom i idealno vjetrovitom vremenu ostvarile sljedeće plasmane:

Ekipni plasman:

  1. mjesto – OŠ Josip Kozarac, s mentorom prof. Funarić Josipom
  2. mjesto – OŠ I.B.Mažuranić Andrijaševci, s mentorom prof. Dejanović Ivanom
  3. mjesto – Osnovna škola Slakovci, s mentoricom prof. Đakula Mirjanom
  4. klub je odlučio dodijeliti pehar i za osvojeno četvrto mjesto, koje je preuzela mentorica prof. Gabrijela Bičanić iz OŠ I.G.Kovačić – Vinkovci

U pojedinačnoj kategoriji ostvareni su sljedeći rezultati:

  1. mjesto: Iva Rimac iz OŠ Slakovci
  2. mjesto: Mihaela Barišić iz OŠ J.Kozarac – Vinkovci
  3. mjesto: Ante Rukavina iz OŠ I.G.Kovačić – Vinkovci

Organizator je zapazio i dvije četverogodišnje djevojčice, koje su trčeći po travnatom aerodromu, iznenađujuće uspješno podigle svoje modele zmajeva do kraja uzice, na visinu od čak 50 metara, zasigurno zahvaljujući povoljnom vjetru, pa je organizator odlučio dodijeliti medalje za sudjelovanje izvan konkurencije, ali zasigurno najmlađim i neobično zainteresiranim sudionicama; Katji i Ivoni Nikolić, koje je mama dovezla na ovu manifestaciju čak iz Levanjske Varoši.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno