30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Učenici OŠ Josipa Kozarca nastup posvetili obiteljima nestalih u Domovinskom ratu

Više od autora

- vl promo-

Učenici viših razreda Osnovne škole Josipa Kozarca predstavili su svoje kreativne likovne i glazbeno-scenske izvedbe „Nestali” i Ruke” u Gradskom kazalištu Joze Ivakića Vinkovci.

Kako nam je ispričala osmašica Lena Markovski, ranije su sudjelovali na jubilarnoj desetoj Smotri vjeronaučnog stvaralaštva „VjeDra“ gdje su pokazali svoju kvalitetu i uloženi trud, a na kojoj se moglo vidjeti umijeće aktualizacije djela milosrđa u današnjem suvremenom društvu i raznolikost doživljaja, iskustava i razumijevanja duhovnih i tjelesnih djela milosrđa iz perspektive učenika različitih uzrasta. „Izrada i priprema je dugo trajala, a probe smo imali dva do tri mjeseca, dok su Ruke i radovi nastajali tijekom naših proba. Ovo iskustvo bilo mi je izrazito zanimljivo i sretni smo što nam je nastavnica omogućila nešto novo, a to je odlazak u Đakovo i Osijek”, kazala je mlada učenica.

Njezina nastavnica, vjeroučiteljica Nikolina Nedeljković pojasnila je kako su za smotru vjeronaučnog stvaralaštva morali odabrati jedno tjelesno ili duhovno djelo milosrđa, a vodili su se  idejom napraviti nešto što će ih izdvojiti od ostalih, odnosno što sigurno nitko drugi neće napraviti, stoga se vjeroučiteljica odlučila kroz predstavu osvrnuti na sedmo djelo milosrđa, a to je ‘mrtve pokopati’.

„Tako da se tu onda nametnula tema nestalih u Domovinskom ratu i stvarno nam je drago što smo išli u tom smjeru jer želimo nastup posvetiti tim obiteljima”, istaknula je te pohvalila sve učenike, njih 24 koji su aktivno sudjelovali u cijelom ovome procesu. Iako im je bilo jako teško, posebice što su uključeni u brojne aktivnosti, od Glazbene škole, raznih sportskih treninga i slično, uspjeli su izdvojiti četiri do šest sati tjedno, što stvarno nije malo.Na ovim točkama radila je skupa s nastavnicama Anom Matić, Gabrielom Kovač, Ivanom Ćorić i vanjskom suradnicom Evom Dakić. Ruke su ideja nastavnice likovne kulture Nikoline Starčević Vorgić, dok im je ravnatelj Ivan Županić bio potpora u njihovom radu. „Bilo je jako zahtjevno, a djeca su uistinu kreativna pa mi ideje naviru kad s njima radim. Oni su za sve i pritom mislim pjevanje gluma, crtanje, a mi smo to jednostavno htjeli pokazati pa smo napravili skulpturu ruku jer su one najava za Nestale”, kazala je vjeroučiteljica.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno