26 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Učenjem kroz zabavu do pravih malih znanstvenika

Više od autora

Danas se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci održava manifestacija Znanstveni utorak, namijenjena prvenstveno djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta kako bi upoznali znanost na jedan zanimljiv način.

„Ovdje smo jer je danas teško djeci pobuditi želju za bilo čim što im je nepoznato i nesvakodnevno, zato smo osmislili način kako djecu od najranije dobi uvesti u svijet znanosti, od nižih razreda osnovne škole pa sve do onih malo starijih. Nije to samo znanost kao najviše područje znanosti nego osnovni pojmovi s kojima bi se oni već u toj dobi trebali susresti i na taj način ih zainteresirati za ono što će kroz život naučiti u školi. Možda se tako opredijeliti za područje znanosti”, izjavila je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Mirjana Džakula.


Na manifestaciji sudjeluju osnovne i srednje škole s područja grada Vinkovaca te okolnih mjesta. Na svakom štandu pojedina škola demonstrira pokuse i radionice koje djeca mogu pogledati i sudjelovati te donositi zaključke.

„Jedna škola će nam pokazati cijeli spektar Teslinih otkrića. To će biti aktivnosti gdje će se sudionici interaktivno upoznavati s područjem znanosti prilagođeno njihovoj dobi. Posjetitelje očekuje cijeli niz aktivnosti poput robotike, kemije, istraživanje svemira, kriptografije, izradu terarija, općenito prirode, kemijskih procesa i reakcija, NTC znanosti te brojne druge aktivnosti”, dodala je Mirjana Džakula.

Mentori će nastojat pronaći način kako približiti znanost djeci prilagođavajući se njihovoj dobi. Prvi ciklus radionice je od 9:00 do 12:00 sati, a drugi ciklus je od 14:00 do 18:00 sati.

Povezani članci

Posljednje objavljeno