Učitelji i sindikalisti prosvjeduju pred Vladom

0
173
foto: Goran Mehkek / Hanza Media

Danas, 19. dan štrajka, štrajkaju prosvjetni radnici u cijeloj Hrvatskoj. Štrajkaju zaposleni u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima.

Na Markovu trgu u podne je počeo i najavljeni veliki prosvjed zaposlenih u obrazovanju. ”Bez vas, ova naša domovina nema nikakve šanse. Rekao je davno Aristotel – ako Atena ostane bez postolara, Atenjani će hodati bosi, ali ako Atena ostane bez učitelja- Atene neće biti. Zato danas poručujemo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću – nemojte dovoditi u pitanje budućnost”, rekao je okupljenim prosvjednicima Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

”Sedamnaest dana su vas ignorirali i šutjeli. Tek 18. dan počeli su pregovori, kao da nas prije nije ni bilo. Prave se da ne znaju naše zahtjeve, da ne znaju zašto smo u štrajku, čude se da nema razloga da budete u štrajku. Sedamnaest im je trebalo da shvate da tražimo povećanje da smanjimo zaostajanje”, kazao je Mihalinec.

Kako je prethodno i najavljeno, učitelji su se oko 10 sati okupili na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu, a oko pola 12 povorka prosvjetara stigla je na Markov trg. Povorka je prošla Frankopanskom, preko Mesničke, Strossmayerovim šetalištem, Dvercem i Ćirilometodskom dalje prema Trgu sv. Marka.

Prosvjetari se osjećaju se poniženo i Vladi više ne vjeruju. Danas Vladi poručuju da veće koeficijente žele odmah.

Čelnici sindikata Branimir Mihalinec i Sanja Šprem na prosvjed su došli obučeni u navijačke majice. ”Pitali su me neki zašto imamo navijačka obilježja danas. Jednostavno – ovo je znak poštovanja. Danas je ovdje najjača reprezentacija Hrvatske ikada. Danas su ovdje izbornici, treneri, menadžeri, mentori učenicima koji su osvojili više medalja od svih hrvatskih sportaša zajedno”, objasnio je u svom govoru na početku prosvjeda Mihalinec.

Sindikalisti na trgu prosvjeduju i nose transparente s natipisima: “I napojnica je veća od 6 posto”. ”Podržava nas čak i vremenska prognoza”, ”I vaše su klupe prazne – kada je nadoknada?”, ”Što će nam škola, ionako je sve na internetu”, ”Ljubav ne plaća račune”, ”A što vi čekate?”.