Udruga hrvatskih branitelja motorista istočne Slavonije udruga je prvenstveno humanitarnog karaktera, služi za okupljanje branitelja, njihovih obitelji i svih ljubitelja motora te za promicanje sigurne vožnje na cesti. Osnovana je 2009. godine. Osnivač Udruge je Hrvoje Vučko, dugogodišnji predsjednik, sada bivši i počasni predsjednik iste. Sadašnji predsjednik je Dinko Korać iz Tenje. Udruga broji članove raznih mjesta istočne Slavonije, Vukovar, Osijek, Tenja, Jarmina i naravno Vinkovci. “Stil života je “bajkerski”, nije uvjet da moraš imati motor da bi bio u udruzi. Trenutno imamo 20ak članova i 4 stažista“, napominje Hrvoje.

Često u organizaciji motoklubova Vukovarsko-srijemske županije i u suradnji s PU Vukovarsko-srijemskom sudjeluju u održavanju je tradicionalnih manifestacija otvorenja motosezone u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Cilj manifestacije je druženje motorista vožnjom kroz veći dio županije te skretanje pozornosti svih sudionika u prometu na povećani broj motociklista na cestama s dolaskom toplijih dana.

“Dio smo braniteljske, kao i “bajkerske” scene. Redovito dolazimo na na obilježavanje raznih obljetnica, polaganje vijenaca, obilaženja spomenika, mjesta stradavanja. Najdraže su nam humanitarne akcije kojima često pomognemo onima u potrebi. Imali smo jedne godine akciju u kojoj smo išli u osnovne škole u Vinkovcima i dijelili rabljena računala djeci koja ih nemaju. Skupljali smo knjige između sebe, i donirali ih školama i knjižnicama”, napominje Hrvoje.

                        

Skupove i sastanke održavaju u Tenji kod predsjednika Udruge, iako su ih prije održavali u Vinkovcima. “Nekako je svima najbliže. Svi putevi vode u Vinkovce”, našalio se Hrvoje i napomenuo da su stalni gosti na Moto susretima u Vinkovcima, i okolnim selima. Ne stignemo svi uvijek na sve susrete i događanja, pa se uvijek dogovorimo tko će kada i kuda ići da pruži podrškunekom događaju, društvenog ili humanitarnog karaktera”.

Redovno se u Slavonskom Brodu održavaju pečenkijade, tamo su redoviti gosti. Najbitnija su im druženja i pomaganja SOS selima, dječjim domovima. Donirali su određene svote novca i Gunji i Rajevom selu.. Uspjeli su u prikupljanju više od 5000 potpisa za osnivanje Centra za autizam, a u tome su im pomogli i donatori koji prepoznaju njihove plemenite namjere.

Povodom ulaska u svoju desetu godišnjicu postojanja Udruge organizirali su već tradicionalni Winter party koji se održava svake godine drugog vikenda u mjesecu siječnju.