- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

U širem središtu grada ugostitelji su u punom pogonu spremajući se za prvi ozbiljni radni ponedjeljak nakon što su tri mjeseca bili potpuno zatvoreni. 

Lašte se terase, dezinficiraju stolovi i stolice, peru se prozori. Entuzijazma ne nedostaje, a prema posljednjim informacijama, tiho će biti dozvoljena i glazba, premda je ona uvjet bez kojeg i gosti i ugostitelji mogu.

Osoblje je zadovoljno jer se vraća na svoje radno mjesto, a gosti jedva čekaju popiti kavu u omiljenom kafiću u susjedstvu.

“Napokon sam i ja osjetio kako je biti uhljeb i baš mi je bilo lijepo,” kroz ironiju i pod debelim navodnicima se na račun svoje muke u proteklih devedeset dana našalio Darko Ištvan, vlasnik Mozarta kojeg smo zatekli u pranju prozora, a svoje će goste u ponedjeljak dočekati:

“…širom otvorenih ruku, vrata, kave…jedva čekamo otvoriti, ne vis a vis novca nego da ljudi malo prodišu, smiju se, neposredno komuniciraju i prebace fokus na druge teme. Dosta je bilo ovoga svega. Ljudima nedostaje druženje što i jest smisao ispijanja kave u kafiću. Ova kava za van mi je bila otegotna okolnost jer nisam htio izdati kavu i potjerati ljude s terase, a to nema smisla pa nismo ni otvarali,” iskreno će.

Kava je ritual koji je Jasni Starc neizmjerno nedostajao jer u Mozartu već dvadeset godina, u dobrom društvu, ispija omiljeni joj cappuccino iz ruke, kako nam ga hvali, najboljeg konobara u gradu. “U ponedjeljak, čim se ustanem, plan je s mojim ljubimcem Rikijem doći na ovu terasu i popiti prvu kavu. Treninzi i ispijanje kave u društvu najveće mi je životno zadovoljstvo. To su mi uzeli i ova tri mjeseca što je ostalo tijekom 24 sata, jedino šetati psa,” raspoloženo je s nama podijelila iščekivanje pred omiljenim joj kafićem u susjedstvu Jasna, koja je svoju ekipu obišla po povratku s tržnice provjeriti kako napreduju radovi na uređenju.

Preko puta, u Taverni Alinea poliraju se podovi na terasi, a stolovi su, prema našoj procjeni raspoređeni na udaljenosti i većoj od tri metra. Zadovoljni su što su tijekom proteklih mjeseci kao restoran imali prigodu raditi dostavu za van no jedva čekaju goste poslužiti na terasi s prvom jutarnjom kavicom prvog dana mjeseca ožujka. “Jedva čekamo kao i svi dočekati naše goste, makar i na terasama. U pripremama smo. Malo bojamo, čistimo, dezinficiramo i nadamo se da će i naši gosti i kolege ugostitelji biti sretni kao i mi. Dostavu smo odrađivali cijelo vrijeme pa nam je to bila slamka spasa u ovoj situaciji s obzirom na to kako je bilo kolegama koji su bili zatvoreni. Potpora države nas je spasila i nadam se da će tako i ostati dok ne otvorimo punim kapacitetom. Ključno je da nismo izgubili svoje dobre radnike u koje ulažemo godinama kako bismo imali uigranu ekipu koja će održavati kvalitetu koja je zlata vrijedna u uslužnim djelatnostima pripreme hrane i pića kao što je naša. Za sada smo svi na okupu i iskreno se nadam da će tako i ostati,” ljubazno je podijelila s nama Daria Tustonjić, vlasnica vinkovačke Alinee.

Osoblje omiljene Nostalgije zatekli smo u punom pogonu. Perilica dezinficira šalice, čaše i pribor, raspoloženi konobari lašte šank i jedva čekaju u ponedjeljak upaliti kafe aparat.

Jelica je ulaštila podove i sanitarni čvor, oprala prozore i sretna je što se vratila svom poslu.

“Ne ide nam baš na ruku prognoza vremena, no sve ostale preduvjete smo ispoštivali s obzirom na to da imamo mogućnost otvorenog tipa terase. U planu je gostima pripremiti i tople prekrivače, uobičajene za hladnog vremena na terasama kafića. Mislimo i na naše dame kako bi uživanje u kavi bilo potpuno i toplo. Spremni smo. Radovi na pripremi terase u tijeku su i u objektu u Lenijama kraj teniskih terena na kojima u ponedjeljak također počinjemo s radom na otvorenom. Pripremamo se punom parom i nadamo se najboljem za nas i naše goste,” rekao nam je vinkovački ugostitelj Velimir Marojević, dugogodišnji vlasnik caffe bara Nostalgija.

Pridržavat će se epidemioloških mjera kao i do sada, a s obzirom na to da smo se svi navikli u proteklih godinu dana na poseban režim, ovi vinkovački ugostitelji vjeruju kako će konačno otvaranje terasa proći bez ikakvih problema te ćemo se uskoro svi vratiti normalnom životu i mirno ispijati kavu na omiljenom nam mjestu u gradu.