6 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Ugostitelji poručuju: Bez obeštećenja naši zaposlenici neće umirati od covida nego od gladi

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Hrvatska udruga poslodavaca danas je organizirala konferenciju za medije na kojoj su predstavnici svih relevantnih ugostiteljskih udruženja predstavili prijedloge kompenzacijskih mjera čijim bi se uvođenjem spriječio crni scenarij prema kojemu je ugroženo više od 100.000 radnih mjesta.
Predstavljena su dva paketa mjera, a modeli su razrađeni po uzoru na ostale zemlje članice EU koje su zbog lockdowna slične mjere već uvele.
Prvi model obeštećenja je dugoročnijeg karaktera i temelji se na sljedećim mjerama: 1. Smanjenje PDV-a na 5 % na period od tri godine te dugoročno na 13 % za sve ugostitelje, 2. Nastavak Potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. – 4000 kn uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa (do 1. 5. 2021.), 3. Obeštećenje od 10 eura po kvadratu prostora za trošak najma, 4. Covid-kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost (HAMAG BICRO krediti za likvidnost na 3 godine uz dodatne – ciljane garancije i moratorij kreditnih obveza za poduzetnike u lockdownu).
Prema ovom modelu, ugostitelji bi uz pomoć kredita izdržali period lockdowna, a potom kroz smanjenu stopu PDV-a ostvarili veće prihode, od čega bi i država dugoročno profitirala.
Drugi model obeštećenja temelji se na sljedećim mjerama: 1. Osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće – 50 % od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa, 2. Oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja lockdowna na svim razinama vlasti (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge – odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta…), 3. Smanjenje PDV-a – trajna tema u kontekstu mogućnosti otvaranja prostora za nove rezerve kada se poslovanje ponovno pokrene i s ciljem konkurentnosti (usklađenja stope sa zemljama EU koje su uslijed covid-krize kao jednu od mjera uvele i smanjenje PDV-a), 4. Oslobođenje od parafiskalnih nameta – kao poseban trošak koji dodatno opterećuje poslodavce.
Uvažavajući pune razmjere ove pandemijske krize, ugostitelji su jednoglasni u poruci da im je u trenutnoj situaciji najvažnije očuvati svoje poslovanje i spriječiti val otpuštanja koji bi mogao uslijediti ako se uz lockdown ne uvedu adekvatne kompenzacijske mjere. “S bilo kojim od ova dva predstavljena modela izbjegao bi se crni scenarij koji nas zasigurno očekuje ne pokaže li vlada razumijevanje za ovu kriznu situaciju”, poručili su ugostitelji.
“Nama je pao prije svega jedan veliki kamen sa srca što mi više nećemo biti izvor zaraze, ali dolazimo do točke, ako ne budemo imali obeštećenja, naši zaposlenici neće umirati od covida, nego će umirati od gladi”, istaknuo je rekao je Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja uz kojega su na konferenciji sudjelovali i Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a, Marin Medak,, Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb pri HOK-u i Dražen Boban, predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK-a.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno