16 C
Vinkovci
Petak, 2. lipnja 2023.

Ugostitelji traže od Vlade jednokratnu pomoć, vouchere, početak rada 1. veljače…

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Jednakost prava na rad za sve ugostitelje, jednokratnu isplatu poduzetnicima u ugostiteljstvu u visini od 3 posto ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. i produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta – zahtjevi su to koje su danas zatražile Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja.


Između ostalog traže i nastavak mjera za refundaciju fiksnih troškova tako da je dokaz tome zaprimljen račun, a ne plaćeni račun, ističe se u priopćenju za javnost u kojem su izvijestili da su poslali dopis Vladi i nacionalnom Stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja i donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad te da su odluke o ograničenju poslovanja mnoge poduzetnike dovele u nezavidan položaj.

U razdoblju do svibnja traže i ukidanje potrebe vođenja materijalnog knjigovodstva i neoporeziv tretman napojnice do 10 posto iznosa računa. Te udruge traže i vouchere za zapošljavanje i drže da bi ugostitelji tako dobili kadar koji odmah mogu uvrstiti u radnu smjenu. Primjer vouchera, navode, postoji za sezonske poslove u poljoprivredi, kupuje se osam sati rada te su svi doprinosi plaćeni samom kupnjom.

Ističu da poduzetnici žele surađivati s Vladom kako bi se donijele kvalitetne odluke koje će “pomoći djelatnostima, a ne im dodatno naštetiti” te da su zato pripremili svoje prijedloge.


Navode da je ugostiteljskim objektima tipa “caffe bar” i “objektima jednostavnih usluga” u potpunosti onemogućen rad te priprema hrane i pića za opciju osobnog preuzimanja na vratima ugostiteljskog objekta. Dok su navedeni objekti pod ključem, kiosci mješovitom robom, pekarnice, benzinske postaje i ostali objekti bez ikakve prepreke nadopunjavaju osnovnu djelatnost pripremom i prodajom kave te jednostavnih jela, upozoravaju te udruge.

Osim toga, isplate potpora za očuvanje radnih mjesta jako kasne, a isplatu naknade za fiksne troškove mogu tražiti samo oni koji su si mogli priuštiti platiti troškove za prosinac. Ističu da niti jedan ugostiteljski objekt u prosincu nije ostvario niti jednu kunu prihoda.

Krediti komercijalnih banaka za ugostitelje su nedostižni, s obzirom na to da je ugostiteljska djelatnost porezno najopterećenija s PDV-om od 25 posto te porezom na potrošnju u visini od dodatnih 3 posto, stoji u priopćenju Udruge Glas poduzetnika i Nacionalne udruge ugostitelja. Upozoravaju da je do sada cijeli sektor izgubio više od 11.000 zaposlenika, a “kako vrijeme prolazi, taj broj će se povećavati”.

“Ako se nastavi značajnije poboljšanje epidemiološke slike tj. smanjivanje oboljelih i hospitaliziranih, UGP traži otvaranje od 1. veljače svih onih kojima je zabranjeno njihovo ustavno pravo na rad (ugostitelji, ali i teretane, kockarnice, rođendaonice i sl.), naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Također, zahtijevamo adekvatnu naknadu, kao i efikasno provođenje ekonomskih mjera. Ističem da je sve to izostalo”, izjavio je predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno