Hrvatski zavod za javno zdravstvo sinoć je objavio upute za ugostiteljske objekte, prema kojima se dopušta obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina: restorani, barovi, odnosno kavana, pivnica, buffet, krčma i klet i catering objekti, ali uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja.

Naime, glavni državni inspektor Andrija Mikulić sinoć je najavio da danas u 11 sati na snagu stupaju mjere kojih će se ugostitelji morati pridržavati.

1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu

2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili objekta.

3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak osoblja ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.

4. Preporučuje se gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

5. Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.

6. Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.

7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

8. Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.

9. Ako je moguće preporučuje se osigurati protočnost kupaca tako da s odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.

10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.

11. Ako je organiziran drive-in sustav zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3, 7 i 10.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je da nije drive-in ako netko stavi stol na cestu i na njemu se predaje hrana. Treba biti posebno mjesto gdje se plaća i gdje se preuzima.

“To može biti na jednom stolu, on recimo može biti na prozoru, na vratima ili odmah ispred. Tu moraju biti dvije osobe ili jedna osoba koja mora svaki put dezinficirati ruke i ostalo. Napravili smo 11 točaka funkcioniranja svih restorana. Svi smo se usuglasili oko toga i svima će to biti distribuirano. Čim svi koji su zatvoreni ispune te uvjete, moći će raditi dalje”, zaključio je Capak.