- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Policijski službenici Kriminalističko obavještajnog odjela Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave osječko-baranjske i Policijske uprave brodsko-posavske, dovršili su kriminalističko istraživanje nad šest hrvatskih državljana s područja Osječko-baranjske županije zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela Prijevara, Nedozvoljena uporaba osobnih podataka, Krivotvorenje isprave i Prikrivanje. Kriminalističkim istraživanjem, javljaju iz policije, utvrđeno je kako su 39-, 40- i 49-godišnjak u razdoblju od prosinca 2019. godine do 15. siječnja 2021. godine neovlašteno pribavili i upotrijebili osobne podatke više osoba s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske te Brodsko-posavske županije u svrhu sklapanja ili dopune ugovora za telekomunikacijske usluge i kupnju mobilnih uređaja, koje su potom preuzimali od dostavne službe, dok je oštećenim osobama nastala obveza plaćanja računa za pretplatničke ugovore i uređaje.

Preuzete mobitele su potom prodavali 38-, 39- i 50-godišnjaku koji su ih dalje preprodavali iako su znali da su pribavljeni kaznenim djelima.

Na opisani način oštetili su nekoliko desetaka osoba, među kojima i 15 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, za iznos preko 260.000 kuna. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju 39-, 40- i 49-godišnjak predani su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, dok je protiv 38-, 39-, i 50-godišnjaka kaznena prijava podnijeta redovnim putem. Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je 39- i 40-godišnjaku istražni zatvor u trajanju 30 dana.

“Ukoliko zaprimite račune za mobilne uređaje koje niste kupili ili vam se dostave ugovori za usluge koje niste sklopili, savjetujemo da se žurno obratite telekomunikacijskom operateru i kazneno djelo prijavite policiji”, savjetuju iz policije.