24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

Ukida se korištenje JMBG-a

Više od autora

- vl promo-


Na sjednici Vlade ministar Damir Božinović predstavio je Nacrt prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broj, javlja Index.

Podsjetio je da se s određivanjem jedinstvenog matičnog broja započelo 1982. prema tadašnjem Zakonu, a koristio se sve do 2003. godine otkada je započelo s upotrebom termina matični broj građana. Zakonom o matičnom broju uređeno je određivanje i davanje matičnog broja građana hrvatskim državljanima. MBG je identifikacijska oznaka hrvatskih državljana koja služi za povezivanje podataka u službenim evidencijama, a do 2003. upisivao se i u isprave građana.

S druge strane, Zakon o osobnom identifikacijskom broju, kojim je uveden osobni identifikacijski broj broj, stupio je na snagu 1. siječnja 2009. te je na taj način OIB postao stalna identifikacijska oznaka obveznika osobnoga identifikacijskog broja koju korisnici koriste u službenim evidencijama, u svakodnevnom radu i kod razmjene podataka. S obzirom da je OIB ušao u punu primjenu, prestaje potreba za određivanjem matičnih brojeva građana kao druge, odnosno pomoćne identifikacijske oznake.

“Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem osobnoga identifikacijskog broja, međutim, ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam”, rekao je Božinović.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno