Nakon mjesec dana zabrane rada nedjeljom za većinu trgovina, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je suspendirao tu odluku uz obrazloženje kako je epidemiološka situacija povoljna. Odluka je izazvala lavinu reakcija, građani ne podržavaju ovu odluku, a trgovci i ekonomisti smatraju da trgovine mogu i moraju raditi nedjeljom jer će u suprotnome to biti udar na radna mjesta i državne i privatne kase.

“Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo”, objavili su u priopćenju iz Nacionalnog stožera Civilne zaštite koji je donio i izmjenu Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa. Time je omogućeno da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali i prije ograničenja, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka HZJZ-a.

Podsjetimo, Odluku o zabrani rada nedjeljom Stožer je uveo 24. travnja i trajala je četiri tjedna. Objašnjenje uvođenja te mjere glasilo je da su produžavanjem radnog vremena preko tjedna, prilikom ublažavanja mjera borbe protiv koronavirusa, dobili daleko veći broj radnih sati i dvije smjene. Trgovine koje su imale organizirano radno vrijeme duže od 10 sati imale su dvokratno radno vrijeme s pauzom između dvije smjene od najmanje jedan sat, radi dezinfekcije prostora. Nedjeljom i blagdanima bio je dopušten rad kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama.

Brojni su se građani pobunili protiv ove odluke Stožera, smatrajući kako bi se zabrana rada nedjeljom trebala nastaviti jer je to dan za odmor i obitelj. S druge strane, trgovci su negodovali nakon što je zabrana rada nedjeljom uvedena kao jedna od epidemioloških mjera uslijed epidemije koronavirusa. Tvrdili su da su se upravo kroz ograničavanje rada trgovina opteretili ostali dani u tjednu, naročito ponedjeljak, subota, petak te potencirale veće gužve kupaca kroz druge dane u tjednu, a prognozirali su i da će zbog toga određen broj zaposlenih u trgovini biti otpušten.

Potencijalno rješenje rada nedjeljom pronašao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavivši da u javnu raspravu idu izmjene i dopune Zakona o trgovini po kojemu će 14 nedjelja biti radnih, a poslodavci će moći odabrati kojih će to 14 nedjelja biti.

Za takvo rješenje se, naglasio je, odlučilo nakon više od dvije godine analiziranja situacije u trgovinu na području Hrvatske i uz veliku dozu konsenzusa koji je postignut, ne samo sa socijalnim partnerima,  nego i sa zainteresiranom javnošću. Mijenja se članak 57. unutar kojeg se regulira rad trgovina nedjeljom, a 14 je odabrano zbog stava Obrtničke i Gospodarske komore te velikog dijela Hrvatske udruge poslodavaca da je 14 nedjelja profitabilnih, a ostale stvaraju poslodavcima gubitke.

„Konsenzusom je dogovoreno da se blagdanima i praznicima ne radi, a mi ćemo u tom članku zakona još definirati rad subotom, hoće li to biti do 21 ili 22 sata“, izjavio je Horvat kazavši kako će Zakon pustiti u javnu raspravu nakon što to epidemiolozi dozvole.