Sudionici VIII. Ultramartona Vukovar-Srebrenica, koji su jutros u 9 sati krenuli s Ovčare na put dug 227 kilometara, prije nekoliko trenutaka stigli su i u Vinkovce. Ultramaraton organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, u suradnji s Udrugom Bošnjaka veterana Domovinskog rata Hrvatske, a povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici. Dražen Ćućić, Zmago Horvat, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac ovu će dionicu preći kroz pet etapa, a upravo prva etapa je ona od Vukovara do Vinkovaca, druga je od Vinkovaca do Brčkog, potom maratonci trče do Janje, odakle idu prema Zvorniku, a potom i prema Srebrenici.

Zanimljivo je da se maratoncima na nekim dionicama pridružuju lokalni trkači koji žele podržati projekt te odati počast žrtvama.

“Dugo godina tražilo se nekakvo povezivanje Vukovara i Srebrenice, dva grada koja su prošla kroz ogromnu patnju i čije se priče ne smiju zaboraviti. Tako je i nastala ideja Ultramaratona, budući da se kroz korak maratonaca povezuju njihove sudbine i poručuje da se tako nešto više nikada ne dozvoli, nigdje u svijetu, a kamoli na ovim našim prostorima. Na ovaj način povezujemo početak i kraj rata, prisjećamo se stradalih i onima koji su preživjeli te strahote šaljemo poruku da mislimo i na njih”, objašnjava Ekrem Bećirović, voditelj projekta Ultramaraton Vukovar-Srebrenica. Maratonce su u Vinkovcima dočekali pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Mario Naglić i zamjenik pročelnice Upravnog odjela društvenih djelatnosti Mario Jurić, koji su trkačima ponudili prijeko potrebno osvježenje.

Velike vrućine i ekstremne uvijete trčanja ne može podnijeti svatko, no ovi su ljudi, kako smo mogli čuti od njih samih, već iskusni trkači. Godinama, kažu, sudjeluju u velikom broju maratona i već su navikli na sve prepreke koje se nađu pred njima.