17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Umirovljeni vinkovački željezničari u Vukovaru i Lovasu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Počast žrtvama Vukovara i svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima uz Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, odali su i članovi Udruge željezničkih umirovljenika HŽ Vinkovci. Tako su u petak, 13. studenoga, posjetili više lokacija na širem području Vukovara. Prvo su posjetili Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti gdje im je domaćin bio Kristijan Drobina, a potom Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata gdje ih je dočekao Damir Jukić.
Nakon toga posjetili smo i Spomen obilježje Ovčara gdje smo imali čast družiti se i upoznati pukovnika Petra Janjića zvanog Tromblon. Prema našem planu posjetili smo i groblje u Lovasu gdje nas je dočekala i pozdravila načelnica općine Lovas gospođa Tanja Cirba i upoznala nas sa stradanjima branitelja i civila Lovasa. Na povratku smo posjetili uže središte Vukovara, poklonili se kod spomenika prvog hrvatskog predsjedniku Franje Tuđmanu te kod Spomen križa na ušću Vuke u Dunav položili cvijeće i zapalili svijeću. Na samom kraju posjetili smo Spomenik nestalim osobama, koje se samo službeno tako vode, ali sasvim je jasno da su žrtve Domovinskoga rata koje moramo pronaći i dostojno pokopati”, ističe Drago Majstorović, predsjednik udruge željezničkih umirovljenika HŽ Vinkovci.


Nažalost, zbog epidemije koronavirusa, članovi udruge nisu bili u mogućnosti svoje dojmove upisati u knjige posjetitelja. „Nismo to mogli učiniti, ali osjećam veliku potrebu da se u ime Udruge željezničkih umirovljenika HŽ-a Vinkovci i svoje ime zahvalim svima koji su nam ovaj posjet učinili nezaboravnim. Posebnu zahvalu upućujemo vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću i gradonačeniku Vinkovaca Ivanu Bosančiću, čije su skromne donacije našoj udruzi omogućile ovaj nesvakidašnji doživljaj iskazivanja pijeteta žrtvama i stradalnicima Domovinskoga rata”, ističe Drago Majstorović.
Udruga željezničkih umirovljenika HŽ-a Vinkovci, inače, ima dugu tradiciju u Vinkovcima. Između ostaloga, zaslužna je za formiranje stalne izložbe „Životopis vinkovačkoga prometnog čvorišta”, koja je postavljena u Mađarskoj školi 1994. godine, a 2011. godine preseljena je na vinkovački željeznički kolodvor. Zbirka, s ukupno 399 muzejskih predmeta, donatorskim ugovorom prenesena je u vlasništvo Hrvatskoga željezničkog muzeja, koji o njoj vodi stručnu brigu, a zainteresiranima je predstavlja jedan od glavnih osnivača, umirovljeni vinkovački željezničar Pavo Božičević.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno