28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Umirovljenici dobrodošli i u turizmu

Više od autora

- vl promo-


Na veliki broj radnih mjesta u turizmu mogu se zaposliti  ljudima „zrele“ životne dobi koji žele i mogu raditi i nakon odlaska u mirovinu, što će značajno utjecati na kvalitetniju pripremu sezone, zaključak je Hrvatske udruge turizma na mjeru kojom se omogućuje rad umirovljenicima do četiri sata dnevno uz zadržavanje isplate pune mirovine.
Naime, zapošljavanje svih umirovljenika na četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine omogućeno je nedavnim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Umirovljenici koji tako skupe najmanje dvije godine novog staža mogu tražiti i novi izračun mirovine.
U udruzi vjeruju da će ta mjera, s obzirom na široku i raznoliku strukturu radnih mjesta u turističkom sektoru te stanje na hrvatskom tržištu rada, značajno utjecati na kvalitetniju pripremu sljedeće turističke sezone.

Zaposlenici koji žive u područjima blizu mjesta rada uvijek su bili prioritet prilikom zapošljavanja, a uvoz radne snage je rješenje samo u situaciji kada domaće tržište rada ne može udovoljiti svim potrebama gospodarstva. Na veliki broj radnih mjesta u turizmu mogu se zaposliti ljudi „zrele“ životne dobi koji žele i mogu raditi i nakon odlaska u mirovinu, smatraju u Hrvatskoj udruzi turizma.

„Vjerujemo da je ovo početak daljnje liberalizacije mogućnosti rada umirovljenicima koji su ispunili uvjete za punu mirovinu te na taj način podmirili sve zakonom propisane obveze tijekom svog radnog vijeka. Umirovljenici koji žele i mogu raditi od velike su vrijednosti za poslodavce, jer im njihovo radno i životno iskustvo omogućuje brzu prilagodbu, a mlađim zaposlenicima mogu biti izvor stjecanja znanja i bržeg uhodavanja u posao“, ističe Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno