Foto: prentsaurrekoa / rueda de prens
Proslavljeni srpski filmski i televizijski redatelj Goran Paskaljević umro je prošlog petka 25. rujna u Parizu u 74. godini.
Goran Paskaljević je diplomirao filmsku režiju na Praškoj akademiji, a u kinematografiji je ostavio dubok trag s 13 igranih te više od 30 dokumentarnih filmova.
Režirao je brojne dokumentarce i TV drame za Televiziju Beograd, a svoj prvi dugometražni igrani film “Čuvar plaže u zimskom periodu” snimio je 1976. godine.
Ostat će zapamćen, među ostalim, po kultnim ostvarenjima poput filmova “Varljivo ljeto ’68”, “Bure baruta”, “Vrijeme čuda”, “Tango argentino”, “Tuđa Amerika”, te po filmu “Poseban tretman” koji je Mileni Dravić donio nagradu za sporednu žensku ulogu na festivalu u Cannesu 1980. godine. Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji “U zemlji bogova”.
“S Goranom Paskaljevićem me je upoznao Mustafa Nadarević 2011. godine kada su se pripremali snimati film “Kad svane dan”. Vrlo brzo smo dogovorili suradnju i ja sam se priključio projektu kao manjinski hrvatski koproducent. Bio sam počašćen što sam dobio priliku surađivati s Goranom jer sam zaista cijenio njegove filmove. Kako se u Zagrebu radila postprodukcija zvuka, tako smo imali priliku često se i družiti. Bio je jednostavan i srdačan i prije svega veliki čovjek i veliki redatelj. Sprijateljili smo se i u narednim godinama smo često bili u kontaktu. Prije dvije godine mi je ponovo ponudio suradnju na projektu “Mačji krik” kojeg smo planirali snimati u proljeće 2021.”, rekao je producent Damir Terešak povodom smrti Gorana Paskaljevića te dodao kako je njegov odlazak veliki gubitak ne samo za europsku nego i za svjetsku kinematografiju.
Paskaljević je dobitnik mnogih prestižnih nagrada, među kojima su Nagrada kritičara za najbolji europski film 1998. za “Bure baruta” te Nagrada kritičara u San Sebastianu 1990. za “Vreme čuda”.
Ugledni filmski časopis Variety uvrstio ga je 2001. godine među pet najboljih redatelja godine, a bio je prvi filmski redatelj koji je 2002. u Münchenu primio Nagradu za istaknuti humanizam u svojim djelima.
U studenom 2007. Goranu Paskaljeviću dodijeljen je francuski Orden umjetnosti i književnosti.
Redatelj je zadnjih nekoliko tjedana proveo u Parizu, ali je posljednje tri godine živio sa suprugom Christinom u Opatiji.
“Moj otac je bio književnik i novinar, izbacivali su ga iz partije i u pedesetoj godini je dobio infarkt. Zime je onda počeo provoditi u Opatiji gdje je imao stančić. Ja sam ga povremeno obilazio, šetali smo puno uz obalu i pričali. I tako sam zavolio Opatiju i pokazao sam je kasnije i mojoj ženi, Parižanki. Kad je ona prošle godine dobila neko nasljedstvo, odlučila je da ovdje kupimo stan,” ispričao je Paskaljević za Novi list 2017. godine.
*Tekst je u cijelosti preuzet s Hine (osim izjave producenta Damira Terešaka i citata Gorana Paskaljevića iz Novog lista)
Izvor: HAVC