20 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Umro legendarni komičar Jerry Lewis

Više od autora

- vl promo-


Američki filmski i televizijski glumac, inventivan zabavljač, redatelj, scenarist i producent te jedan od najuspješnijih holivudskih komičara Jerry Lewis umro je u dobi od 91 godine, u nedjelju 20. Kolovoza, objavila je njegova obitelj.

U priopćenju obitelj navodi da je glumac umro prirodnom smrću u svome domu u Las Vegasu u nedjelju ujutro.

Desetgodišnje Lewisovo partnerstvo s Deanom Martinom počelo je  1946., nastupima u noćnim klubovima te na televiziji, a 1949., dvojac je snimio i prvu komediju Moja prijateljica Irma. Do 1956. u kući Paramount snimili su 16 filmova koji su ostvarili golemu zaradu.

Lewis je postao jedan od najbolje plaćenih glumaca u Hollywoodu, a od 60-ih počeo je režirati filmove, među kojima se ističe Čarobni napitak dr. Lewisa.  U filmu Obiteljski nakit tumači čak 7 uloga.

Zapažen uspjeh ostvario je filmom Kralj komedije 1983., u kojem on tumači relativno ozbiljnu ulogu,  a komična je pripala glumcu Robertu de Niru.

Godine 1995,. postao je najbolje plaćena zvijezda u povijesti Broadwaya kao Mr Applegate u mjuziklu Damn Yankees.

Okušao se i kao pisac u čemu je također bio uspješan. Međutim, u kasnijem životu izazvao je kontroverze komentarima o rasi te krajnjedesničarskim stajalištima.

Rođen je kao Joseph Levitch u Newarku u New Jersey u obitelji ruskih židova, a oboje roditelja bili su u showbusinessu i s njima je nastupao na sceni već kao petogodišnjak.

Poznatiji filmovi To je moj sin, Padobranci protiv volje, Mrtvi od straha, Uživaj život Jerry, Jerry u cirkusu, Šerif na divljem zapadu, Ludorije Jerryja Lewisa, Cinderfella. [tportal]

THE NUTTY PROFESSOR [TRAILER]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno