24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

Unaprjeđenje suradnje gospodarstava Hrvatske i Srbije

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Vinkovcima je danas održan susret predstavnika Hrvatske gospodarske komore i Privredne komore Srbije, na čelu s predsjednicima Lukom Burilovićem i Markom Čadežom. U prostoru Agencija za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA sudionike sastanka pozdravio je gradonačelnik Ivan Bosančić, a potom je uslijedio radni dio na kojemu je razmotreno nekoliko tema važnih za unaprjeđenje daljnje suradnje Hrvatske i Srbije.

Kako se moglo čuti, gospodarska suradnja između dvije države je dobra. Podaci za 2021. godinu govore o razmjeni od oko 1 milijardu i 700 milijuna eura pri čemu je izvoz Hrvatske nešto preko 900 milijuna eura, što znači da nešto malo više izvozimo nego što uvozimo iz Srbije.

„Dakle, imamo pozitivnu bilancu što je jako važno, međutim postoji veliki potencijal budući da u Srbiji imamo par stotina hrvatskih tvrtki, kao što i u Hrvatskoj ima izvjestan broj srbijanskih tvrtki. Svi skupa smo tu kako bi olakšali funkcioniranje gospodarstva i vidjeli koji su to problemi koji muče naše tvrtke u Srbiji i obrnuto. U situaciji u kojoj, nakon pandemije koja se polako smiruje, sada imamo rat u Ukrajini i sve se ponovno zakompliciralo, poremećeni su svi makro ekonomski pokazatelji, danas ćemo raspraviti teme koje su ključne”, istaknuo je ovom prilikom Luka Burilović, predsjednik HGK.

Te su teme, moglo se čuti, energetika, ubrzavanje i olakšavanje protoka roba preko cestovnih i željezničkih graničnih prijelaza te suradnja u području građevinarstva i poljoprivrede.

S obzirom na trgovinsku razmjenu cilj je riješti problem određenih čepova u cestovnom te pogotovo željezničkom prometu. Nužno je poboljšati protok roba na graničnim prijelazima kada je riječ o inspekcijskom nadzoru i provjeri roba. Vezano uz granicu jedna od tema bila je i ulazak Hrvatske u Schengen sljedeće godine i pomicanje Schengenske granice na granicu prema Srbiji i kako se za to pripremiti da se ne bi i dodatno zakomplicirao prelazak roba.

Između ostaloga, posebno se raspravljalo i o energetici u aktualnoj situaciji poremećenih lanaca opskrbe plinom. Tu je, moglo se čuti, Hrvatska u nešto boljoj situaciji s obzirom na LNG za što je, s obzirom na plinovod do Slavonskog Broda, kao alternativno rješenje zainteresirana i Srbija.

Zajednički zaključci s današnjega sastanka, istaknuli su Luka Burilović i Tomislav Čadež, bit će upućeni donositeljima odluka u Hrvatskoj i u Srbiji.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno