33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Uništava se priroda i sustav odvodnje

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Na izlazu iz naselja Ivankovo, točnije u ulici Slatine, onemogućen je izlaz iz sela prema poljoprivrednim površinama i ataru. Naredba je to načelnika Općine Ivankovo, Marka Miličević, budući da se na tim površinama odvija nezakonita i kriminalna radnja uništavanja prirode i vodnog dobra izgradnjom ceste.

Radi se o javnom putu u vlasništvu Općine Ivankovo, od zadnjih kuća ulice Slatine do kraja kanala Rakovac, provode se nezakonite radnje izgradnje ceste. Navedeni radovi se provode bez suglasnosti, odnosno odobrenja Općine Ivankovo, a provode ih investitori Osatina Grupa d.o.o Semeljci, Bovis d.o.o Ivankovo i Slašćak d.o.o Viškovci bez građevinske dozvole, bez oznake gradilišta, investitora i prijave početka gradnje zakonom propisanih elemenata potrebnih za pravovaljanu i zakonitu gradnju.
Nezakonitim radnjama navedena grupacija investitora devastirala je put i pokos odvodnog oborinskog kanala drugog stupnja Rakovac čime se ugrožava sigurnost ljudi i sustav odvodnje, a provodi se i niz građevinskih zahvata na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu RH što je suprotno Zakonu o poljoprivredi. Komunalni redar je sukladno svojim ovlastima zatražio prekid radova, uputio Zapisnik i Rješenje o prestanku nezakonitih radova, a rezultat je bio postavljanje zemljane barikade i očito nastavak nezakonitih radnji.

Grupacija je, prema riječima načelnika, godinama dužna uplaćivati komunalnu naknadu, a nije ju uplaćivala, godinama je gradila objekte bez građevinske dozvole za koje je provela ozakonjenje 2015/2016 godine kroz legalizaciju, a nije izvršila obveze plaćanja komunalnog doprinosa i ne pridržava se odluka Općinskog vijeća u djelu korištenja komunalne infrastrukture, napose prilazne ceste od strane Retkovaca. Namjera izgradnje navedene ceste je da se osigura prilaz kroz ulicu J. Kozarca i ulicu Slatine do objekta gljivarnika desecima kamiona koji onuda prolaze tijekom dana čija masa prelazi odobrenih 5 tona (kako je označena navedena cesta) i tako ponovno uništi cestu koja isključivo služi za potrebe mještana.

Općina Ivankovo je pravovremeno izvijestila nadležne državne inspekcijske institucije, policiju i Odbor za poljoprivredu Hrvatskog Sabora da zaustave ovakvo postupanje.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno