Večeras su prvu adventsku svijeću na velikom adventskom vijencu, koji je postavljen oko spomenika Svetog Trojstva, upalili župljani dvaju vinkovačkih župa, Župe sv. Ćirila i Metoda i Župe bl. Alojzija Stepinca iz Mirkovaca.

Uz prigodna čitanja prvu adventsku svijeću, onu proročku, upalili su mališani Filip Mijatović i Gloria Sičanica, koji su zajedno sa svojim župljanima u prekrasno uređeni središnji gradski park, procesijom kroz gradske ulice, došli iz svojih župa.

Paljenjem prve adventske svijeće i službeno je započeo Advent u Vinkovcima, a povodom istoga poruku svim vjernicima uputio je župni vikar u Župama sv. Ćirila i Metoda i bl. Alojzija Stepinca, Luka Ivković: „Vjernici ne trebaju gubiti nadu u ovim teškim vremenima. Svijeća koju ćemo upaliti je svijeća nade jer započinjemo s jednim razdobljem priprave za najradosniji kršćanski blagdan, blagdan Božića. Kad je „nada upaljena” svi znamo kako se sve ostvaruje. U ovim teškim vremenima, obitelji koje su pogođene koronavirusom ne smiju gubiti nadu jer kad izgubimo nadu, izgubili smo sebe, a kad ju pronađemo, pronašli smo spas u našem Gospodinu Kristu koji nam je dao tu posljednju nadu i obećao da će ponovno doći”, istaknuo je župni vikar Luka Ivković.

Za kraj velečasni Ivković poručio je da u ovim okolnostima prvo upalimo svijeću nade u svojim obiteljima te onda s molitvom na usnama i s vjerom u srcima nastavimo naš kršćanski i vjernički hod prema Božiću.

Među onima koji su procesiju dočekali uz adventski vijenac bio je, u ime gradonačelnika Ivana Bosančića, Dalibor Šandrk, pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada. „Unatoč svemu, našli smo se ovdje u središtu parka kako bi upalili prvu adventsku svijeću i time krenuli ususret Kristovog rođendana. Svi se u svojim obiteljima molitvom i zajedništvom trebamo pripremiti za Isusov dolazak”, rekao je pročelnik Šandrk.

Drugu adventsku svijeću koja označava mir i svima šalje poruku pomirenja, upalit će sljedeću subotu, 5. prosinca, u 20 sati župljani kanovačke Župe sv. Vinka Pallottija.