Foto: Esi
Marko Mihalinec aka Plazmatick je glazbeni producent, grafički dizajner te pisac rođen 1979.g. Počeci njegovog aktivnog kreativnog djelovanja sežu u davne devedesete. Već je tada vodio Nuclear Age Nomadz – progresivnu organizaciju mladih fokusiranu na nove medije i web aktivizam. Plazmatickov glazbeni put krenuo je 1996.g. kada je na starom PC-u (486-ici) instalirao prvi softver i počeo sa slaganjem zvukova. Ambijentalniji drum n’ bass kao i elektronički eksperimenti prepuni filmskih sampleova su bili glavne linije vodilje u Plazmatickovim počecima. Kasnije pod utjecajem trip-hop velikana Trickya ili Photeka i modernih bendova poput Deftones, Tool i Perfect Circle širi svoju paletu glazbenih utjecaja.
Prijelazom u novi milenij aktivan je i kroz EGOBOO.bits izdavačku etiketu ujedno i digitalnu platformu te produkcijski kolektiv koji se između ostaloga bavio razvojem besplatnog softvera, produkcijom zvuka i teorijom medija. Glazba je bila u potpunosti kontrolirana od sudjelujućih članova te je i sam nosač zvuka (CD) obično bivao dizajniran, umnožavan i distribuiran od strane samih izvođača. Tri glazbena albuma objavio je preko etikete EGOBOO.bits koja je djelovala u sklopu Multimedijalnog instituta u Zagrebu. Zanimljiva je činjenica da su to jedina izdanja koja su u tadašnjem časopisu pop-kulture Nomad redovito dobijala visoke ocjene (10/10). Još jedan vrlo zanimljiv podatak da je njegov nastup 2000.g. u zagrebačkoj dvorani S.K.U.C. (Pauk) među prvima na ovim prostorima bio popraćen autorskim vizualnim projekcijama tj. VJ-ingom. Autor je glazbe za film, kazalište i televiziju – kampanja ‘Ljubav je ljubav’ čije je prikazivanje zabranjeno na HRT-u, kampanja ‘Nasilje ostavlja tragove’, TV-serija ‘Kad zvoni?’ i glazba za dokumentarni film ‘Bolesno’ (2015).
Bavi se i pisanjem te je objavio tri knjige: ‘Žuti titl – Drugačija filmska enciklopedija’, ‘Povratak žutog titla – Ukoričeni filmski zabavnik’ i ‘Kriza – hrvatski horor’. Kao pisac angažiran je na razvoju i stvaranju televizijsko-filmskih projekata, napisao je scenarij za dugometražni film ‘Zaokruži me!’, čiji je razvoj sufinanciran sredstvima HAVC-a te je kreator TV serije ‘Ravnica’. Bio je jedan od prvih LoMo global ambasadora u RH. U knjizi Dizajniranje novih medija / Dizajn i novi mediji dr. sc. Ivice Mitrovića, Mihalinec je naveden kao pionir novih medija za vođenje i rad u udruzi N.A.N. Administrator i kurator je YouTube kanala Adam Curtis documentary.
Ove godine očekuju se i njegova prva izdanja za etiketu PDV. Više vijesti o tome biti će dostupno u narednim mjesecima. U međuvremenu uživajte u njegovom friškom videu za numeru naziva “Ostani doma”.