Foto: Kinematografi Osijek
Što gledate ovih dana? Nedostaje li vam recentna indie kinematografija i kvalitetni filmovi, poput onih koje ste imali priliku gledati u osječkom kinu Urania?
Prisiljeni zatvoriti svoja vrata zbog pandemije korona virusa, mnoge kulturne institucije i filmske distribucijske kuće odlučili su svoje sadržaje učiniti gledateljima dostupne za gledanje online. No, u filmskoj industriji takvih sadržaja je vrlo malo pa ukoliko ne želimo sudjelovati u kršenju autorskih prava skidanjem nelegalnih sadržaja, više-manje smo osuđeni na televizijske programe. Netflix i njemu slične platforme orijentirane su većinom na blockbuster sadržaje, dok za ljubitelje festivalskih filmova, europske kinematografije te “arthouse” naslova izbor baš i nije velik.
Kao podršku arthouse kinima u suradnji s mrežom kina Europa Cinemas, digitalni servis MUBI, omogućio je gledateljima kina Urania opciju potpuno besplatnog gledanja svih filmova u MUBI-jevoj ponudi u sljedeća tri mjeseca.
Link za registraciju pristupa: https://mubi.com/kinourania.
Klikom na navedeni link gledateljima se nudi opcija registracije na MUBI filmsku platformu, gdje se traže i podaci o kreditnoj kartici. No ne brinite, ništa vam neće biti naplaćeno, a u 3 mjeseca od registracije u bilo kojem trenu se možete i odjaviti. Nakon isteka roka, biti će vam ponuđena mogućnost produžetka članstva uz plaćanje usluge.
MUBI, ili Anti-Netlix kako su ga od milja prozvali neki mediji, vodeći je filmski online servis za sve zaljubljenike u sedmu umjetnost, koji u svojoj ponudi objedinjuje platformu filmova na zahtjev, društvenu mrežu i online filmski časopis. Ova platforma nudi probranu listu filmova iz cijelog svijeta, a u skladu s ciljanom publikom – od kultnih klasika do modernih remek-djela. Pritom MUBI nema stalnu bazu filmova, nego redovitu cirkulaciju od 30 naslova: svaki dan na platformu stiže novi film odabran od strane stručnog tima i ondje je dostupan za gledanje 30 dana. Ovakva ograničena selekcija zapravo je adut platforme koja nudi gledateljima priliku da uzmu vremena i upoznaju svaki film te u konačnici gledaju vrijedne naslove koje ne bi možda uzeli u obzir na servisu s tisućama filmova u ponudi.
Nadamo se da izolacija neće trajati toliko dugo, a ovo je izvrsna prilika da u skladu odgovornog ponašanja u doba pandemije nadoknadite propuštene kvalitetne filmske naslove iz sigurnosti vlastitoga doma.