17 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Potpisan ugovor za ”Arheološki park Vučedol”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr


Muzej vučedolske kulture nositelj je strateškog projekta Vlade RH u kulturi pod nazivom ”Arheološki park Vučedol”, a nedavno je potpisan ugovor o realizaciji projekta s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za finciranje i ugovaranje programa i projekata EU. Spomenuti projekt još jedan je dokaz kako se nije stalo samo na muzeju, već se stalno iznova radi na obogaćivanju sadržaja, a ovoga puta kroz izgradnju arheološkog parka.

Ukupna je vrijednost projekta nešto veća od 117,2 milijuna kuna, od čega se gotovo 100 milijuna kuna odnosi na nepovratne potpore kroz Europski fond za obnovu i razvoj. Partneri na projektu su Ministarstvo kulture, Grad Vukovar, Lučka uprava Vukovar i Turistička zajednica Grada Vukovara. Provedba projekta počinje tijekom ove godine, izgradnja će se odvijati u nekoliko faza, a završetak izgradnje očekuje se do lipnja 2022. godine. Obuhvatit će brojne sadržaje, uključujući gradnju vučedolske farme sa životinjama koje su nekada uzgajali Vučedolci neposredno uz objekt Muzeja, gradit će se znanstveno-istraživački centar, rekonstruirati sojenice, sagraditi restoran i planetarij, ali i izgraditi radionice kakve su stari Vučedolci koristili.


Muzej vučedolske kulture otvoren je krajem lipnja 2015. godine i do sada je kroz njega prošlo više od 190 tisuća posjetitelja, što zorno svjedoči koliko su njegovo značenje, aktivnosti i brojne sadržaje prepoznali ne samo Vukovarci već i ljudi iz svih dijelova Hrvatske, ali i svijeta. Poseban je naglasak stavljen na aktivnosti s mladima, od djece vrtićke dobi do studenata. Iznimno su aktivni i organiziraju različite sadržaje, uključujući izložbene projekte, tiskanje publikacija, suradnju s filmskim festivalima i organiziranje predavanja, ali i gostuju diljem Europe i prezentiraju Muzej na stručnim i znanstvenim skupovima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno