Kontaktirajte nas

Aktualno

Uskoro nastavak radova na obnovi spomenika Sv. Trojstva

Objavljeno

-

U središnjem vinkovačkom parku, doznajemo u gradskoj Upravi, uskoro će uslijediti nastavak radova na obnovi spomenika Svetog trojstva kao i na uređenju samog parka. 

Spomenik Svetog Trojstva u središnjem vinkovačkom parku podignut je 1845. godine, u vrijeme kada je jedan od najvećih problema u urbanima sredinama predstavljala epidemija zaraznih bolesti, među kojima se isticala kuga. U drugim slavonskim naseljima u kojima je zabilježena pojava kuge bili su postavljeni tzv. kužni pilovi koji su spomenici Svetoga Trojstva i drugih svetaca zaštitinika od kuge.

Za vinkovački kraj nema potvrde o pojavi kuge, stoga je teško razjasniti zašto je 1845. godine podignut spomenik, odnosno kip Svetog Trojstva. Vojnograničarsko područje imalo je stroge propise, primjerice koncentracija kuća u naseljima nije bila zbijena jer su građevinski propisi to zabranjivali, zbog čega je i spriječen razvoj epidemije kuge na području Vojne granice, pa stoga gradnja spomenika kao kužnoga pila vjerojatno nije bio jedini razlog podizanja spomenika. Bilo je to vrijeme baroka, što se očituje u arhitekturi građevina, a sadnja drveća očituje se kao nastojanje da se u sredini mjesta napravi središnji prostor u koji će dolaziti građani. Taj nekadašnji paradni trg još uvijek bio u sjećanju kao nekadašnje mjesto vojnih okupljanja. Tako da su ova dva momenta pomogli da se na tom mjestu postavi spomenik koji bi iskazivao vjerske osjećaje, a koji bi bio i usklađen s estetskim suvremenim shvaćanjima. Spomenik je, uz veliku svečanost i s velikom paradom, posvećen 8. rujna 1845. na blagdan Male Gospe“, ističe o povijesti i značaju vinkovačkog spomenika Svetog Trojstva Davor Mecanović, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za kuturu i turizam grada Vinkovaca.

Obnove spomenika

Već nakon 40-ak godina spomenik se morao obnavljati. Teško je pretpostaviti u kakvom stanju se tada nalazio, no vjerojatno su zamijenjene stepenice te su dodani stupovi koji su međusobno povezani krupnim lancima. Stupovi s lancima trebali su štititi spomenik od slobodnoga pristupa jer je jedno vrijeme oko spomenika bila vinkovačka tržnica. Sljedeća obnova bila je 1987. godine kad je spomenik bio samo popravljan po površini, iako su kipovi već tada bili u vrlo lošem stanju. Djelomična obnova rađena je i 1996. godine.

Vremenom su pojedini dijelovi postali neprepoznatljivi ili su nedostajali te se moralo pristupiti cjelovitoj obnovi. Za to je bilo potrebno pribaviti posebne uvjete zaštite koje utvrđuje Konzervatorski odjel u Vukovaru Ministarstva kulture jer se radi o registriranom zaštićenom kulturnom dobru. Isto tako, izrađen je elaborat o provedenim konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima temeljem kojega se radi sadašnja obnova. Važno je napomenuti kako radove sufinancira Ministarstvo kulture s 250.000,00 kn, a ostatak troškova financira Grad“, ističe Davor Mecanović.

U prvoj etapi izrađena je replika kamene figuralne kompozicije Oca, Sina i Duha Svetoga, jesenas su počeli i radovi na obnovi preostaloga dijela spomenika. Nastavak slijedi čim se steknu vremenski uvjeti, a dovršetak je planiran do konca svibnja.

Jedinstveno povijesno nasljeđe

Obnova spomenika Svetog Trojstva znatno će pridonijeti općoj slici kulturno-povijesne cjeline u središtu Vinkovaca koja je, ističe Davor Mecanović, sa sačuvanim ostacima materijalne kulture, karakterističnom prostorno-planskom matricom iz rimskog nasljeđa te bogatim arhitektonskim nasljeđem jedna od vrjednijih urbanističkih cjelina na području Slavonije.

Riječ je o zoni A koja obuhvaća glavni trg i obodnu izgradnju, zoni B koja obuhvaća povijesnu strukturu južne strane Trga bana J. Šokčevića, dio Duge ulice i Ulice Bana J. Jelačića te zoni C koja zaokružuje središnje gradsko područje. Ta kulturno-povijesna cjelina grada, barokna jezgra Vinkovaca, vrijedan je prostor u kojem se mogu vidjeti brojne zanimljive građevine koje se nalaze i u registru kulturnih dobara kao zaštićena kulturna dobra kao što su: crkva Sv. Euzebija i Poliona, zgrada suda, zgrada muzeja, zgrada gimnazije… Sve to upotpunjuju Kalendar Orion u podnici pješačke zone i Fontana ljevača bakra, koji čine jedinstvenu arheološku, kulturnu i turističku priču o povijesti iz doba Vučedolske kulture. Također, na najbolji način u cijelu tu kulturno-povijesnu cjelinu središta Vinkovaca uklopio se i spomenik banu Josipu Šokčeviću postavljen u parku prošle godine“, ističe Davor Mecanović.

Postavljanjem spomenika banu Šokčeviću, izgradnjom fontane vučedolskog ljevača bakra, obnovom kipa Sv. Trojstva i drugim aktivnostima stvaraju se uvjeti za uključivanje povijesnog nasljeđa u jedinstvenu turističku ponudu Vinkovaca što može donijeti dugi niz blagodati razvijanjem turističke ponude, zaključuje Davor Mecanović.

Uređenje parka

A svemu treba dodati i radove na infrastrukturnom uređenju središnjeg vinkovačkog parka čiji se nastavak, kako ističe pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i uređenje grada Dalibor Šandrk, očekuje za nekih dvadesetak dana. Rekonstrukcija parka obuhvaća očuvanje povijesne matrice šetnice te pravocrtne drvoredne sadnje, uklanjanje sadržaja koja se ne uklapaju u parkovne prostore, uklanjanje bolesnih, oštećenih i stabala sađenih preblizu objektima, sanaciju platane pokraj Muzeja, proširenje pješačke površine ispred crkve, ugrađivanje novih klupa, novu sadnju usklađenu sa zaštićenim drvećem, sanaciju pješačkih staza, nove klupe, sanaciju fontane, postavljenje nove rasvjete, te projekt navodnjavanja.

Aktualno

Petarda Brođana za puni plijen protiv MNK Vinkovaca

Objavljeno

-

Napisao/la

    145 pregleda

Nakon domaćeg poraza od Osijeka u posljednjem kolu jesenske dionice, MNK Vinkovci – Učilište Studium porazom na Lapovcima otvorili su i nastavak sezone. U odlično popunjenoj lapovačkoj dvorani Brođani su slavili s 5:0.

Domaći su pružili jednu blijedu partiju, dok su Brođani iskoristili ponuđene prilike. Prvo poluvrijeme završilo je s 0:0, a najviše se istaknuo Jelinić koji je imao nekoliko odličnih obrana. U prvom dijelu smo ubilježili i dvije vratnice. Prvo su okvir gola zatresli gosti u 14. minuti, a potom je Ležaić u posljednjoj minuti prvog dijela nakon dobro složene akcije pogodio stativu.

U nastavak utakmice Vinkovčani ulaze puno bolje i imali su tri sjajne prilike. Na samom startu zaprijetio je Haluška koji je ostao sam na gostujućeg vratara, ali nije uspio poslati loptu u mrežu. Potom je pokusao Tin Jurić koji promašuje s nekoliko metara. Haluška je ponovno bio opasan, no njegov udarac je odsjeo na vratnici.

Nakon uvodnog pritiska domaćih, Brođani u 28. minuti dolaze u vodstvo. Na dva razlike gosti odlaze u 33. minuti. Vinkovčani su bezuspješno pokušavali doći do zgoditka, probalo se i igračem-vratarom, ali nije išlo. Takav rizik na kraju je rezultirao dvama pogocima. U posljednjim trenucima ogleda Ležaić je imao mrtvu šansu za počasni pogodak koju nije iskoristio. Nakon sjajne serije pobjeda na domaćem terenu, MNK Vinkovci su upisali drugi poraz u nizu. U idućem kolu Plavi će biti slobodni, a potom slijedi domaći sraz protiv Nove Gradiške.

Dodajmo, kako su i juniori odigrali svoj utakmicu u kojoj su svladali Našice s visokih 13:3.

Nastavi čitati

Aktualno

Kako su učitelji i knjižničari spasili čitanje

Objavljeno

-

Napisao/la

    138 pregleda

A sad čitam! – jednogodišnji je projekt započeo u travnju prošle godine, na inicijativu voditeljica Županijskog stručnog vijeća Senije Komić i Mirele Klarić.

Cilj je utvrditi čitateljske navike učenika viših razreda, razvoj njihove međusobne suradnje kroz susrete online i uživo, poticanje čitanja, razmjena čitateljskog iskustva i znanja. Voditeljice su predstavile svoje ideje kroz projekt pokrenut na eTwinningu, a njihove su ideje naišle na plodno tlo.

Naime, u vremenima kada je tehnologija preuzela primat čitanju, a sve više problem predstavlja i nedostatak koncentracije, mentorice su odlučile mijenjati pristup kako bi čitanje ponovno učinili zanimljivim.

Prethodno su proveli veliku anketu na razini županija, a koja je imala za cilj istražiti navike i aktivnosti učenika u slobodno vrijeme.

“Anketu su ispunila 1321 ispitanika iz 25 škola. Iz uvodnog dijela ankete saznajemo kako mladi vole najviše vremena provoditi družeći se s prijateljima, njih 75%. Žalosti činjenica kako 49% ispitanika troši svoje vrijeme igrajući igrice, a samo njih 18% rado čita knjige u slobodno vrijeme. Kada je riječ o važnosti čitanja, 87% učenika čitanje smatra važnim. Dok većina njih ne zna objasniti zašto je dobro čitati, nadahnjuje odgovor jednog učenika; „Čitanje je važno zbog toga što se čitanjem proširuje rječnik osobe koja čita, ona postaje mnogo inteligentnija te racionalnija i učinkovitija u rješavanju problema i situacija“, ističe jedna od sudionica na projektu, učiteljica Mirjana Džakula iz OŠ Slakovci dodajući kako su mladi bili vrlo motivirani pri izricanju svojih stavova i razmišljanja.

Ispitanici priznaju kako njih 67% povremeno ili rijetko čita knjiga, a 25% ne čita nikada. Knjigu su zamijenile društvene mreže i videoigre. Kako bi privukli pozornost učenika, učitelji su iskoristili njihove digitalne kompetencije u tumačenju književnih djela.

“Mnogim se projektnim aktivnostima spajaju digitalne vještine učenika s omiljenim knjigama. Učenici izrađuju postere u canva alatu odgovarajući na pitanje zašto čitaju, stvaraju personaliziranu foto knjigu s omiljenim knjigama, izrađuju memeove s citatima i to su samo neke aktivnosti u kojima su pokazali svojim vršnjacima kako druženje s knjigom ne prestaje kada je pročitamo”, ističe Džakula.

Nadu ulijeva podatak da 54% ispitanika mjesečno čita 1-2 knjige, od toga njih 80% do knjiga dolaze posudbom u knjižnici, a 23% učenika kupuje knjige koje želi čitati. Ispitanici najviše čitaju pustolovne romane (51%), a nakon toga popularno-znanstvene (38%).

Zanimanje za lektiru i dalje je dvojbeno pa veliki broj učitelja i knjižničara posljednjih godina trudi se učenicima izabrati zanimljive, novije i čitljivije naslove.

“Pomalo zabrinjava priznanje ispitanika da 76% čita lektiru jer mora, a tek 21% jer voli čitati. Ono što veseli je priznanje učenika da 75% piše dnevnik čitanja samostalno dok ih 18% ponekad prepiše od drugih ili s Interenta”, kaže.

Ipak i kod mladih se usmena preporuka pokazala jednom od dobitnih kombinacija. Priznaju, na čitanje ih češće potiče preporuka prijatelja pa je jedan od zadataka projekta bio je snimiti proljetnu video razglednicu. Učenici su trebali ukratko predstaviti omiljenu knjigu te pročitati dio koji im je najzanimljiviji i to sve napraviti u prirodi. Poslane su videozapise učitelji objedinili te stvorili zajedničku književnu turističku kartu.

Dobrom knjigom mladi ocjenjuju onu u kojoj uživaju čitajući (69% ispitanika) jer tada nauče nešto novo (50% ispitanika), 68% njih privući će zanimljiva tematika dok njih 50% jer ih je knjiga nasmijala i razvedrila.

Časopisi su još gore prošli u anketi jer ih svega 46% učenika povremeno čita, a 43% nikada. Oni koji ih čitaju uglavnom to čine jer ih zanima određeno područje – sport, film ili glazba. Mladima je, glavni izvor informacija za istraživački rad internet i to za njih 55%, a svega 6% koristi enciklopedije i priručnike.

Ovim se projektom pokazalo kako samo malo drugačiji pristup knjigama i poticanju čitanja pozitivno utječe na djecu.

“Učitelji i knjižničari uključeni u projekt pružili su svojim učenicima mogućnost da istraživanjem i pronalaženjem podataka razvijaju svoju osobnost i rastu u emocionalnom, intelektualnom i društvenom smislu. Istovremeno su pokazali da vode računa o svojim učenicima jer nema dvojbe da dijete koje čita stvara sebi bolju poziciju u društvu razvijajući kritičko razmišljanje te bolje prosuđuje u donošenju važnih životnih odluka,” zaključuje učiteljica Mirjana Džakula nakon okončane prve aktivnosti projekta.

 

Nastavi čitati

Aktualno

Spačva osigurala dovoljno sirovine, povećat će broj zaposlenih

Objavljeno

-

Napisao/la

    380 pregleda
Foto: Spačva d.d.

Protekla godina za vinkovačku Drvnu industriju Spačva bila je izuzetno uspješna. Završila je prihodom većim od 260 milijuna kuna od čega je 75 posto izvoz, a ostalih 25 posto ostvareno je na domaćem tržištu, rekao je na temu poslovnih rezultata u 2021. godini novi predsjednik Uprave Društva Vladimir Bataković.

Podsjetimo, tvrtka Pervanovo švedskog poduzetnika hrvatskog podrijetla Darka Pervana, u lipnju je kupila 98,6 posto dionica vodećeg hrvatskog drvoprerađivača za 40 milijuna eura. Tijekom posjeta Spačvi novi je vlasnik izrazio zadovoljstvo najnovijom akvizicijom. “Zadržana je vrijednost koju je Spačva imala u tom trenutku, a imala je zaliha 80 milijuna kuna te 50 milijuna kuna na računu. Dakle, zatečena vrijednost robe i novca u Spačvi iznosila je oko 18 milijuna eura,” rekao je tada Pervan uz najavu nastavka modernizacije preuzetih pogona i ulaganja u suvremenu tehnologiju.

Foto: Spačva d.d.

“Ne možemo pričati o planu za jednu godinu nego o planu u idućih deset godina što uključuje povećanje broja zaposlenih, desetke milijuna eura ulaganja u nova postrojenja i tehnologije, automatizaciju i implementaciju novih proizvoda u odnosu na današnji proizvodni program. Budući da je Spačva veliki sustav, teško je u šest mjeseci napraviti značajne promjene te za bilo kakvu promjenu treba vremena, a to uključuje upoznavanje sustava, ljude, potencijale, analize postojećeg poslovanja i buduće planove”, osvrnuo se novi direktor Bataković naglašavajući potrebu dugoročnog planiranja.

Kad je riječ o izvozu, podsjeća kako on uključuje prodaju furnira, peleta, podova i ulaznih vrata na tržišta Italije, Srbije, Rumunjske, Francuske i drugih zemalja Europske unije. Od novih proizvoda u planu su oplemenjene širinski i dužinski lijepljene ploče, lamele za podove woodura furnir, klik namještaj te niz novih proizvoda, najavljuje predsjednik Uprave naglašavajući veliku podršku od središnjice, R&D centra u švedskom Vikenu. Spačvina najveća prednost je kvalitetna sirovinska baza, odnosno ugovor s Hrvatskim šumama o redovitoj opskrbi trupcima. Vinkovčani svakodnevno svjedoče o barem desetak teških tegljača koji natovarene trupce dovoze u krug tvornice iz slavonskih, spačvanskih šuma.

Foto: Spačva d.d.

Foto: Spačva d.d.

“U našim dugoročnim planovima Spačva je “točka na i” što se tiče akvizicija i dodatnih širenja, premda, nikada se ne zna. Time smo osigurali dovoljne količine sirovine za sve naše buduće proizvode koji se mjere u milijunima kvadrata podova i drugih gotovih proizvoda”, zaključuje Bataković.

Dodajmo kako je, osim DI Spačva d.d., švedsko-hrvatski poduzetnik vlasnik i tvrtke Bjelin, nastale nakon preuzimanja Tehno drva s pogonima u Bjelovaru i Ogulinu gdje je imao i velike investicije, te Tvornice furnira Otok. Do 2030. namjeravaju završiti sve investicije i od tada će se potpuno posvetiti dnevnom poslovanju. Već 2025. plan je okončati prvu fazu proizvodnje novih podova i integrirati proizvodne procese.

Foto: Spačva d.d.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 10 sati

Petarda Brođana za puni plijen protiv MNK Vinkovaca

Nakon domaćeg poraza od Osijeka u posljednjem kolu jesenske dionice, MNK Vinkovci – Učilište Studium porazom na Lapovcima otvorili su...

Aktualnoprije 12 sati

Kako su učitelji i knjižničari spasili čitanje

A sad čitam! – jednogodišnji je projekt započeo u travnju prošle godine, na inicijativu voditeljica Županijskog stručnog vijeća Senije Komić...

Aktualnoprije 13 sati

Spačva osigurala dovoljno sirovine, povećat će broj zaposlenih

Protekla godina za vinkovačku Drvnu industriju Spačva bila je izuzetno uspješna. Završila je prihodom većim od 260 milijuna kuna od...

Aktualnoprije 14 sati

U Hrvatskoj 7095 novoboljelih od Covida 19, 36 umrlih

U Hrvatskoj je danas potvrđeno 7.095 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 63.587, a umrlo...

Aktualnoprije 15 sati

Nova financijska perspektiva traži spremne projekte

Nakon Ilije Cote na mjesto ravnateljice Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije imenovana je diplomirana ekonomistica Zrinka Čobanković. Stručnoj javnosti nije nepoznata...

Aktualnoprije 17 sati

Stiže prava suha zima

Siječanj će od sutra pokazati svoje zube. Uvertira je bio sjeverac koji je sa sobom prošlih dana donio znatnije zahlađenje....

Vijestiprije 18 sati

Održan sat kodiranja u Osnovnoj školi u Nijemcima

Sat kodiranja (eng. Hour of Code) globalni je pokret koji se organizira od 6. do 12. prosinca 2021. u više...

Vijestiprije 19 sati

Brigom za psa smanjujemo broj lutalica

Grad Vinkovci i ove je godine uputio javni poziv za podnošenje zahtjeva za financiranje troškova cijepljenja i mikročipiranja pasa za...

Najčitanije