Nacionalni stožer uskoro će obaviti razgovore s predstavnicima ugostitelja u kojem će se pokušati dogovoriti smanjenje buke u ugostiteljskim objektima, a tome bi trebalo pridonijeti i smanjenje decibela iz zvučnika što bi ‘snizilo’ ton razgovora posjetitelja, o čemu ovisi kolika će biti snaga širenja virusa.

„Hladnije vrijeme sigurno će povećati broj onih koji će u kafićima i restoranima sjediti u zatvorenim prostorima u kojima je obično glasna glazba, a onda i sami gosti pojačavaju svoj govor. S obzirom na to da se virus korone širi uglavnom kapljično, dijelom i aerosolom, svako pojačavanje govora ili pak vika pomažu mu u širenju“, pojasnili su svoja razmišljanja u Stožeru.

Po hrvatskim zakonima, ugostiteljski objekti u kojima nije kao obveza u minimalnim uvjetima predviđena glazba, njezina buka može biti samo do 65 decibela što bi bila jačina prosječnog razgovora. Međutim, gotovo je sigurno da je glazba u kafićima ponekad i puno glasnija. Sve su to razlozi zbog kojih stožer namjerava doći do suglasja s ugostiteljima jer u konačnici to i njima samima ide u korist s obzirom na to da u slučaju da se neki kafić registrira kao žarište može se zatvoriti na neko vrijeme.

Razmišljanja stožera podupiru i istraživanja znanstvenika s kalifornijskog sveučilišta po kojima primjerice smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji.

Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šaptanja i vike, odašilje 50 puta više čestica. Naime, šaptanje stvara buku od 35 decibela, običan razgovor od 65, glasan govor 75, a vikanje 100 decibela, što je 30 više od buke koju stvara gradski promet. Inače, buka od 100 decibela najviše je dopuštena u noćnim klubovima po hrvatskim zakonima. Stručnjaci upozoravaju da bi u koronavremenu, zbog prevelikog širenja kapljica s virusom, trebalo ograničiti i zborsko pjevanje, a preporučuju i tzv. tihe zone u svim zatvorenim prostorima visokog rizika poput čekaonica u bolnicama.

“Ako je muzika preglasna, onda imate potrebu ako ste na distanci da se približite osobi jer naprosto vas osoba ne čuje kad govorite nešto, a isto tako imate potrebu i da vičete čime se stvara više aerosola kojim se prenosi koronavirusna infekcija. Ja stvarno ne znam što će ljudi raditi tamo ako neće doći plesati i zabavljati se i konzumirati alkohol. Zato postoji noćni klub. Svi caffe barovi restorani imaju već sada limitator od 65 decibela, a 65 decibela je tiše nego što ja sada govorim. Mislim da oni koji imaju glasniju muziku od ovoga što mi sada razgovaramo, inspektorat treba izići van i kazniti ih”, rekao je Krunoslav Capak.