16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Uskoro započinju intenzivniji radovi na energetskoj obnovi tri dječja vrtića u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-Uskoro započinju najavljeni radovi na tri objekta predškolskog odgoja u okviru poziva „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Projektom je predviđena izmjena stolarije, uređenje rasvjetnih tijela u objekata, postavljanje toplinske izolacije na vanjskim zidovima i uređenje fasade na vinkovačkim dječjim vrtićima „Stribor“, „Budućnost“ i „Pčelica“. Provoditelj i nositelj ovoga projekta je Grad Vinkovci u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te s Agencijom za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove javnih ustanova u djelatnosti odgoja i obrazovanja je 4.906.469,11 kuna, od čega bespovratna sredstva čine 2.232.977,04 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Trenutno je u tijeku izmjena stolarije u sva tri objekta i za nekoliko se dana očekuje početak ugradnje. U međuvremenu vrtići rade prema planiranom i do sada nije bilo potrebe za promjenom organizacije rada. Radovi bi trebali biti okončani do ožujka 2019. godine, a tijekom izvođenja radova ne očekuje se problema jer će sva djeca biti zbrinuta na primjeren i zadovoljavajući način.

„Sa zanimanjem pratimo objavljivanje novih natječaja i želja nam je aplicirati na što više njih, ali sve radimo u dogovoru s Gradom jer Grad Vinkovci su osnivač i pokretač razvoja predškolskih ustanova u Vinkovcima. Također smo vrlo zainteresirani i za natječaje u kojima je moguća edukacija odgojiteljica za posebne i alternativne programe jer i tu vidimo mogućnost stvaranja novih prilika i poboljšanja odgojno obrazovnog rada. Kada govorim o novim programima prvenstveno mislim na mogućnost otvaranja Montessori vrtića kao alternativnog programa s uvjerenjem da bi za ovaj program bilo zainteresiranih roditelja. Ostale kraće programe moguće je provoditi u organizaciji samih odgojiteljica ili u suradnji s vanjskim suradnicima, ali uz verifikaciju svakog programa od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja“, objasnila je Suzana Zidar, ravnateljica Dječjih vrtića Vinkovci.

Nekoliko posljednjih godina unazad, rad ljeti organizirao se u dežurnom vrtiću „Stribor“ gdje su svi roditelji koji su imali potrebu za smještajem djece u vrtić tijekom mjeseca srpnja i kolovoza, to ondje mogli i učiniti. Radom ljeti, napomenula je Zidar, uspijevalo se uštedjeti uglavnom na prijevozu hrane, dok su sve negativne strane ovog sustava, zaposlenici vrtića nastojali tijekom vremena ispraviti. To je dovelo do odluke da svi vrtići tijekom ljeta otvore svoja vrata i omoguće djeci smještaj u matičnoj ustanovi.

Također, u posljednje vrijeme govori se o produljenom radnom vremenu vrtića. U Vinkovcima takva potreba još nije izražena, ali ukoliko se pokaže potreba, Dječji vrtići su u svakom trenutku spremni otvoriti vrata i zbrinuti svu djecu kojima to bude trebalo, zaključila je Zidar.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno