11 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Uskrsna košarica skuplja nego prošle godine

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Uskrsna potrošačka košarica skuplja je nego lani unatoč smanjenju stope PDV-a na pojedine namirnice, priopčili su jučer Nezavisni hrvatski sindikati.

Naime, NHS je izradio simulaciju triju uskrsnih košarica, odnosno skromnu, koja stoji 703 kune i skuplja je u odnosu prema prošlogodišnjoj 36 kuna, srednju od 1225 kuna, što je za kunu skuplje nego lani, i bogatu u vrijednosti 1824 kune, što je skuplje 109 kuna.

Sadržaj triju blagdanskih košarica razlikuje se po vrsti mesa i ribe te uvrštenosti i količini pojedinih kategorija hrane, kao što su vrste kolača, slatkiši, grickalice i pića, kao i po kvaliteti i podrijetlu sastojaka. U bogatiju košaricu uvrštene su skuplje namirnice kao što su bakalar, janjetina i kuhana šunka, u srednjoj su košarici jeftiniji oslić, odojak i rolana šunka, dok se u skromnoj nalaze jeftiniji dijelovi svinjetine te najjeftinija vrsta ribe – srdela i sušena lopatica. Za juhu su u bogatijoj košarici predviđeni skuplji, a time i kvalitetniji dijelovi junetine, teletine, janjetine, u srednjoj jeftiniji dijelovi junetine koji se uobičajeno koriste za juhu, dok se u skromnoj za tu svrhu nalazi samo kokoš. Skromna košarica ne predviđa proizvode kao što su slatkiši, grickalice i pića.

Cijene su bilježene u velikim trgovačkim lancima i na tržnicama, a u iznos košarice nisu uračunati darovi za Uskrs, ni razni turistički aranžmani u zemlji i inozemstvu. Potrošačke košarice pokazuju da su u prosjeku cijene kvalitetnijih proizvoda porasle, a cijene neprerađenih proizvoda ostale su stabilne.

Prethodni članakDarovi za Golubove
Sljedeći članakPoziv za donaciju knjiga

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno