Uspješno spojili ugodno s korisnim

0
424

Učenici vinkovačke Tehničke škole Ruđer Bošković pod nadzorom svojih profesora pregrađuju, nadograđuju i uređuju u potkrovlju prostor gdje će provoditi slobodno vrijeme prije i nakon nastave, ili u vrijeme nastave ako imaju slobodan sat.

Ove poslove odrađuju u sklopu redovite praktične nastave pa je korist dvostruka, odnosno učenici stječu praktična znanja iz struke za koju se obrazuju, a škola je na tom projektu uštedjela 20 do 30 tisuća kuna, koliko bi radovi koštali da ih je izvodila neka građevinska tvrtka.

Na uređenju ovog prostora površine od 80 četvornih metara već šest mjeseci rade učenici koji se školuju za zanimanje montera suhe gradnje, koje je iznimno traženo na tržištu rada. Ovakav model spajanja prakse i uređenja školskih prostora primjenjujemo već sedam godina i puno toga je učinjeno za što nismo morali izdvajati svoj novac. Pregradne zidove kako bi dobili nove prostore učenici uz nadzor svojih profesora izrađuju jako kvalitetno i do sada su izveli radova u vrijednosti stotina tisuća kuna. Imamo jako dobru suradnju s građevinskim tvrtkama Profi gips, Suhomont, Gips interijeri, Siniat i ACT d.o.o., gdje naši učenici obavljaju vanjsku praktičnu nastavu i oni nam pomažu doniranjem materijala i alata kojim učenici rade. Dnevni boravak će biti gotov do Uskrsa i tu će učenici imati na raspolaganju 30-ak sjedećih mjesta, automat za tople napitke, internetsku vezu, veliki ekran, punjače mobitela i drugo, čime će sadržajno ispuniti slobodno vrijeme u školi”, objašnjava ravnatelj Mate Vukušić.

Arhitektica Ekaterina Nadudvari-Wagner, profesorica u ovoj školi, osmislila je izgled školskog dnevnog boravaka.

“Bit će to multifunkcionalni prostor gdje će se moći održavati predavanja, priredbe, prezentacije učeničkih radova, pult obložen drvetom s visokim stolicama. Zamišljeno je da to bude prostor za sjedenje s modularnim klupama, gdje će boraviti i roditelji kada dođu na razgovor s profesorima ili ravnateljem”, kaže arhitektica Nadudvari-Wagner dodajući kako druge škole, koliko zna, nemaju slične prostore. U istoj zgradi s Tehničkom školom je i Drvodjelska škola, s kojom je dogovorena izrada drvenih elemenata za učenički kutak, pa je na taj način zatvoren krug poslova koji su potrebni da bi ovaj prostor bio spreman za korištenje.