34 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Utajom poreza oštetio državni proračun za 2 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Temeljem zapisnika o provedenom nadzoru Porezne uprave Ministarstva financija, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjakom iz Nuštra zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Utaja poreza ili carine i Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, stoji u današnjem priopćenju iz PU vukovarsko-srijemske.

U nakani neosnovanog umanjenja obveze plaćanja dužnih poreznih davanja, navodi se,  osumnjičeni je, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Vukovara, u razdoblju od svibnja do listopada 2020. godine u poslovnim knjigama iskazivao porez protivno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost čime je trgovačko društvo steklo nepripadnu imovinsku korist na štetu državnog proračuna u iznosu od preko 2.000.000 kuna.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je i kako tijekom 2020. godine nije vodio računovodstvene poslove sukladno odredbama Općeg poreznog zakona i Zakona o računovodstvu, odnosno nije vodio poslovne knjige koje je obvezan voditi te je tako onemogućio preglednost poslovnih događaja.

Protiv osumnjičenika podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima.


Policija izvješćuje i o požaru koji se jučer dogodio na građevinskom objektu u Andrijaševcima. Oko 13,30 sati  požar je izbio u pomoćnoj zgradi uz obiteljsku kuću 60-godišnjaka u Ulici Matije Gupca u Andrijaševcima.

Očevidom obavljenim u suradnji s inspektorom zaštite od požara utvrđeno je kako je požar izazvan kratkim spojem na električnoj instalaciji radio prijemnika u pomoćnoj prostoriji. Požar se proširio na krovište, a izgorio je razni ručni i električni alat.

U požaru nitko nije ozlijeđen, a materijalna šteta prema procjeni vlasnika iznosi više desetaka tisuća kuna. Požar su ugasili pripadnici JVP Vinkovci.

U protekla 24 sata, navodi se također, na području PU vukovarsko-srijemske zabilježene su tri prometne nesreće, od čega jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena (Gunja) te dvije prometne nesreće u kojima je nastupila samo materijalna šteta (Rokovci, Vukovar).

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno