U posljednje vrijeme često, u prolazu i razgovarajući s građanima, možemo čuti kako je ovo možda i najljepše božićno drvce koje smo ikada imali u središtu Vinkovaca. Da Vinkovčani imaju ukusa kada je riječ o božićnim drvcima, govori činjenica da je upravo ova vrsta drvca jedna od najpopularnijih i najcjenjenijih vrsta u Europi, naročito u skandinavskim i srednjoeuroskim zemljama. Većina će u našim krajevima božićno drvce nazvati bor, oni malo upućeniji reći će “to je jelka ili to je smreka”, dok će oni najupućeniji znati da u središtu grada imamo prekrasnu Nordmannovu jelku. Dugi niz godina kod nas su, kao božićna drvca, najčešće korištene razne vrste smreka, odnosno obična i bodljikava smreka, kao i obična jelka, no u zadnjih su nekoliko godina primat preuzele nešto ljepše i raskošnije vrste, kao što su spomenuta Nordmannova jelka i srebrna smreka. “Za smreke je karakteristično da imaju pravilno pršljenasto grananje te da su simetričnog, gušćeg, piramidalnog habitusa. Iako se radi na selekciji i uzgoju kultivara koji duže zadržavaju iglice, potencijalni problem može biti odbacivanje iglica, što je najizraženije kod obične smreke. Također, to su vrste koje imaju vrlo tvrde i oštre iglice na koje se lako možemo ubosti. S druge strane, smreke imaju relativno čvrste grane koje mogu nositi i teže kuglice. Boja iglica kreće se od tamnije zelenih i zelenih kod obične smreke, do plavo-zelenih i srebrno-zelenih kod bodljikave i srebrne smreke. Jele u pravilu imaju rjeđe grane nego smreke, također pravilno pršljenastog razgranjenja. Iglice jela najčešće imaju dvije izražene bijele pruge i znatno su mekanije od smreka, međutim, jela znatno lakše zadržava iglice od smreke, odnosno duže je zelena i s nje iglice puno kasnije počinju opadati. Grane jela savitljivije su na vrhovima i zato ne mogu nositi one najteže ukrase”, objašnjavaju nam Ante Šarić i Mario Mecanović, prodavači božićnih drvaca, koje već godinama susrećemo u ovo blagdansko vrijeme uz vinkovačku tržnicu.

Tako je i ove godine, stigli su prvi još u subotu i kako kažu ni ova velika hladnoća ne ometa ih u poslu. “Nema od ovoga posla neke velike zarade, s ovim poslom sam se krenuo baviti iz hobija, odnosno ljubavi prema zelenilu i sadnji stabala. Danas, nakon desetak godina, na hektar i pol imamo oko 4500 posađenih stabala. Na prvi pogled čini se da smo ovih dana u najtežem poslu, no proizvodnja crnogorice zahtijeva rad i trud tijekom cijele godine. Pet godina stare sadnice nabavljamo iz specijaliziranih rasadnika i potom ih sadimo na našim zemljištima gdje, ovisi o vrsti, rastu dodatnih 6 do 10 godina. Znači tek nakon 10 do15 godina smreke i jele spremne su za vađenje ili sječu. Najtraženija je prosječna visina od 150-200 centimetara, a tako variraju i cijene, od 80 kuna za običnu smreku, 120 za srebrnu, pa sve do 200 kuna za Nordmannovu jelu, sve ovisi o veličini. Drvce s korijenom je nešto skuplje od rezanog, no isplati se uzeti upravo takvo jer na taj način nakon Božića možemo svoje dvorište uljepšati s prekrasnom smrekom ili jelom”, ističe Ante Šarić. I Mario Mecanović naglašava kako se ovim poslom bavi isključivo iz hobija, jer u našim krajevima teško se od prodaje drvaca može živjeti. “U Zagrebu i okolici možda se i može, jer veće je tržište, ali u našim krajevima ne može se živjeti od ovog posla, već samo dodatno zaraditi i poboljšati kućni budžet. Ove godine imam isključivo drvca s korijenom, a što se tiče potražnje, moram primijetiti da srebrna smreka i razne vrste jela i kod nas imaju sve više kupaca, u biti, rijetki su oni koji će danas kupiti običnu smreku”, kaže Mecanović. Ukoliko želite da vaše božićno drvce što duže bude lijepo zeleno i svježe, te da što duže ukrašava prostor vašeg doma, važno je, poručuju naši sugovornici, odabrati pogodan položaj koji je što više udaljen od izvora topline, jer upravo je isušivanje razlog odbacivanja iglica. Otiđite po svoje božićno drvce barem nekoliko dana prije Božića i provjerite je li stablo svježe tako da rukom lagano prođete po iglicama koje ne bi smjele otpadati, dok bi grančice trebale biti savitljive, a ne krhke. Ukoliko ste kupili stablo s korijenom i planirate ga posaditi na proljeće, bilo bi dobro da ga što više rashlađujete, zalijevate, te prskate iglice tekućinom. Kako biste smanjili isparavanje vode, možete i sniziti temperaturu prostorije u kojoj je božićno drvce te obavezno prije odlaska na spavanje ugasite lampice na stabalcima.

 

Uz božićna drvca, u posljednje vrijeme blagdanska ukrašavanja teško možemo zamisliti bez božićne zvijezde, koja je postala gotovo neizostavan ukras u našim domovima. Iako u svom staništu, a porijeklom je iz suptropskog dijela Meksika i središnje Amerike, naraste i do tri metra visine, kultivari koji se kod nas mogu nabaviti ne narastu više od 45 centimetara i prilagođeni su uzgoju u stanovima i kućama. Njezini prekrasni listovi, za koje mnogi pogrešno misle da su cvjetovi, mogu biti crveni, bijeli i ružičasti. Iako raskošna i lijepa, mnogima koji je nabavljaju baš u vrijeme blagdana često vrlo brzo uvene. Da bi to spriječili, ne ostavljajte je na izravnoj sunčevoj svjetlosti i pokušajte je držati u prostoriji u kojoj temperatura nije viša od 18ºC. Božićne se zvijezde kod nas prodaju po cijeni od 20 do 40 kuna, ovisno o veličini i stanju biljke.