S ciljem promocije književne kulture i kulture čitanja te književnog, strip i kulturnog bogatstva i tradicije Vinkovaca, večeras je u dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice započelo 5. po redu izdanje manifestacije InBook.

Brojni ljubitelji knjige i kulture općenito okupili su se danas u dvorištu naše knjižnice kako bi pozdravili ovogodišnje izdanje manifestacije InBook. Događaj koji obuhvaća gostovanja književnika, promocije knjiga, večeri čitanja književnih tekstova i književne kvizove, dramske večeri, likovne izložbe, svirke mladih glazbenika i filmske projekcije ni ove godine neće razočarati, a bogat program traje sve do 4. rujna.

Ovaj književni događaj nastao je 2015. godine, a njegovoj jedinstvenosti doprinosi i mlada pokretačka snaga – tada studentice, a danas mlade vinkovačke profesorice hrvatskoga i njemačkog jezika i književnosti te pedagogije Mia Filipov i Barbara Dujmović koje nisu krile ponos najavljujući jubilarno peto izdanje.

“Iako smo zamislili da ovom manifestacijom privučemo mlade ljude, svake godine dolaze nam gosti svih uzrasta i to nas baš veseli. Želimo popularizirati kulturu čitanja i kulturu bavljenja većim vrijednostima te ih afirmirati u društvu“, rekla nam je Mia.

Uvod u manifestaciju tako je danas bio program Living history – “Stari Vinkovci bana Šokčevića” u izvedbi kazališta “Nova scena“, nakon kojega je uslijedio razgovor s vinkovačkim profesoricama Nikolinom Maletić, Lilijanom Radobuljac i Andrijanom Raguž. Pričale su o tome koliko je teško približiti književnost današnjim generacijama, o čitanju, nastavi hrvatskog jezika kao i izvannastavnim aktivnostima koje se tiču hrvatskog jezika te o književnosti općenito.

InBook se nastavlja i ovaj tjedan, a već u srijedu nas očekuje književna večer s Codyjem McClainom Brownom, hrvatskim Amerikancem, profesorom na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i autorom knjige ‘Propuh, papuče i punica’, u kojoj predočava sve moguće i nemoguće sudare hrvatske i američke kulture.