Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je mogućnost limitiranja dosadašnjeg prava roditelja da višekratno opravdavaju djecu u školama za razdoblja do tri dana.

“Razmatramo ograničenje roditeljske ispričnice na jednom godišnje ili jednom u polugodištu, što mora proći javnu raspravu“, rekla je ministrica nakon regionalnog sastanka s ravnateljima osnovnih škola na temu provedbe projekta “Škola za život” te dodala: “Imamo stvarno previše opravdanih izostanaka učenika, u osnovnoj školi dva tjedna prosječno po djetetu, a u srednjoj čak tri”.

Izvijestila je da su svi nakladnici javili da su udžbenici isporučeni ili su na putu prema školama te da nema razloga da prvog dana škole udžbenici ne budu dostupni učenicima. Komentirala je i nastavak trenda smanjenja djece koja se upisuju u prve razrede osnovne škole i istaknula da je dobra vijest da se taj trend usporava.

“Demografska revitalizacija je kompleksnija od obrazovne reforme, ali je jasno da na kvalitetu života utječe bitno i kvaliteta obrazovanja i budućnosti koju donosi djeci i roditeljima te tako osnažuje demografske mjere”, rekla je.