Centar za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima danas je organizirao predavanje pod nazivom “Vinkovčanin Ferdo Šišić – velikan hrvatske historiografije / uz stopedesetu godišnjicu rođenja”. Predavanje je održano u 12 sati u prostoru Centra, a govorili su prof. dr. sc. Damir Agičić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Stanko Andrić iz Hrvatskog instituta za povijest, Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu.
Uvodnu riječ dala je dr. sc. Anica Bilić, ravnateljica Centra za znastveni rad HAZU u Vinkovcima, koja je istaknula kako se kroz predavanje daje prikaz života i opusa Ferde Šišića u osnovnim crtama te najavljuje Znanstveni skup „Ferdo Šišić i hrvatska historiografija prve polovice 20. stoljeća“, koji će biti održan 28. i 29. studenoga u Zagrebu i Slavonskom Brodu. Skup organiziraju Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti (Zagreb), Društvo za hrvatsku povjesnicu (Zagreb), Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek za povijest te Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje (Slavonski Brod).
“Ova dva današnja predavanja su višestruko motivirana i s ponosom možemo reći da je Šišić rođeni Vinkovčanin i ove godine obilježavamo 150 godina od njegova rođenja, a ovaj događaj je i najava znanstvenog skupa o Ferdi Šišiću i hrvatskoj historijografiji prve polovice 20. stoljeća. Na predavanju ćemo objasniti zašto Šišića nazivaju nestorom naše historiografije i najvećim povjesničarem 20. stoljeća. Značajna je sinteza hrvatske povijesti koju je načinio, a za mene kao povjesničarku je značajno njegovo istraživanje hrvatskih kraljeva hrvatskog srednjovjekovlja u Bosni i Hercegovini u vrijeme vezira Omer-paše Latasa, koje je bilo zapravo i građa Ivi Andriću za njegov roman o Latasu tako da mu je, eto, naš Ferdo Šišić pomogao pri tom i obavio istraživačke radnje”, istaknula je dr.sc. Anica Bilić.