Obilježavanje 187 godina vinkovačke bolnice uz projekciju filmskog zapisa iz Domovinskoga rata, bila je jedna od tema ovogodišnjih Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Također, promovirana je monografija Đure Mesića “Rodoslovlja obitelji, Pišača / Krbave i Tolića, nekadašnjih stanovnika župe Podlapača”.

U programu 14. dana MH u Vukovarsko-srijemskoj županiji Ogranak MH u Vinkovcima 26. listopada priredio je večer posvećenu 187. obljetnici kontinuiranoga rada bolnice u Vinkovcima, danas Opće županijske bolnice Vinkovci. Tom prilikom prikazan je amaterski filmski zapis pod nazivom “Šetnja kroz ratom razrušenu vinkovačku bolnicu 2. i 3. siječnja 1992. godine”, koji je snimio predsjednik OMH u Vinkovcima doc.dr.sc. Dražen Švagelj, dr.med., spec. patologije, voditelj Odjela za patologiju i citologiju OŽB Vinkovci, u Domovinskom ratu član Kriznog štaba grada Vinkovaca zadužen za zdravstveni i socijalni život civilnog dijela, a u bolnici i zamjenik ravnatelja.

“Vinkovačka bolnica s radom je počela na Malu Gospu, 8. rujna 1831. godine i od tada radi neprekidno 365 dana u godini 24 sata. Tako je radila za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata pa i za nedavne srpsko crnogorske agresije na Hrvatsku. Ja sam u dva malo mirnija ratna dana, 2. i 3. siječnja 1992. godine, odlučio faktografski zabilježiti koja su bjesomučna razaranja neprijatelji učinili na objektu naše bolnice, prolazeći kroz bolnicu, snimajući i tumačeći gdje sam. Ovo je suha faktografija, sirovi materijal i u ovom obliku nikada nigdje nije prikazan. Želio sam ostaviti siguran dokaz za buduće generacije da bi znali što se stvarno dogodilo”, istaknuo je Dražen Švagelj napomenuvši kako do sada nije čuo da je bilo tko optužen ili osuđen ili da je tražena ratna šteta za vinkovačku bolnicu, kao niti za jedan od javnih objekata u gradu izgorenih do temelja, srušenih ili teško oštećenih, te je ovaj materijal važan kao dokaz i u tom pogledu.

U programu Dana MH održana je i promocija monografije “Rodoslovlja obitelji, Pišača / Krbave i Tolića, nekadašnjih stanovnika župe Podlapača”, 30. listopada. “Knjiga je nastala iz znatiželje, a ponesena je ljubavlju i poštovanjem prema pretcima najprije moje supruge, a onda i pretcima svih raseljenih stanovnika tih mjesta iz Like, koji su najvećim dijelom našli svoje stalno obitavalište u Slavoniji”, istaknuo je Đuro Mesić, autor knjige u izdanju OMH Velika Gorica.

U glazbenom dijelu nastupili su tamburaši KUD-a “Šumari” Vinkovci i solist Ivan Grčić.