Uz vesele taktove danas je u pješačkoj zoni proslavljen Svjetski dan glazbe i kalendarski početak ljeta. U organizaciji Grada Vinkovaca i Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci održana je večer mjuzikla i poznatih opernih arija pod nazivom “Iznad duge”.

Ni kiša nije spriječila solistice Sanju Toth i Ivanu Medić te klavijaturista Igora Valerija da Vinkovčane obraduju fantastičnim izvedbama popularnih mjuzikla i arija na koje je malo tko mogao ostati ravnodušan. Od taktova iz pjesme Ive Tijardovića i Puccinija, do pjesama iz mjuzikla Moje pjesme, moji snovi ili opere La Boheme.

Neke od pjesama koje su bile na programu su: I. Tijardović: “Daleko me biser mora”, B. Adams: “Everything I do I do it for you”, R.Rodgers/O.Hammerstein: “Climb every mountain”, H. Arleen: “Over the rainbow”, A.L. Webber “Memory”….

Donosimo vam i nekoliko činjenica o glazbi koje sigurno niste znali. 

– Jedno australsko istraživanje pokazalo je da pop i rock zvijezde umiru 25 godina mlađi nego njihovi vršnjaci.

– Ni jedan od članova legendarnog benda “Beatles” nije znao pisati ni čitati note.

– Najskuplji instrument na svijetu je Stradivarius violina, prodana na aukciji za 16 milijuna američkih dolara!

– Vaši otkucaji srca nastoje pratiti beat glazbe koju slušate iako toga niste ni svjesni.

– Istraživanje iz 2007. godine pokazalo je kako glazba, posebice klasična, pomaže biljkama da rastu brže.

– Warner Music grupa godišnje od autorskih prava na pjesmu “Happy Birthday To You” zaradi oko 2 milijuna američkih dolara.

– Glazba, kao seks i hrana, potiče otpuštanje dopamina u mozgu. Dopamin je neurotransmiter koji se aktivira u trenutku kad doživljavamo neko ugodno iskustvo. Njegova aktivacija utječe na osjećaj zadovoljstva, čini ljude više empatičnima, uspješnijima na poslu, fizički aktivnijima…