-3 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

Uz čašicu više sjedanje za volan nikako nije opcija

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na blagdan sv. Martina, Martinje, kada se mošt pretvara u vino, mnogi se rado sastanu u dobrom društvu uz dobru kapljicu. Pri tome, naravno, uvijek treba imati na umu onu: Ako piješ ne vozi!

Kako se na Martinje nerijetko popije koja čašica više i ove godine iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske apeliraju na vozače da se ponašaju savjesno vodeći računa o sigurnosti. Zbog toga vozače pozivaju ako konzumiraju alkoholna pića, da ne sjedaju za upravljač vozila, da pozovu poznatu osobu koja nije konzumirala alkoholna pića ili koriste javni prijevoz te, ako putuju na organizirane zabave organiziraju prijevoz do mjesta odmora ili u prostoru gdje se održava zabava organiziraju odmor.

Kao i svake godine, ističu u PU vukovarsko-srijemskoj, policija će provoditi pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača na cestama. Akcija počinje danas uoči Martinja, nastavlja se sutra na dan Martinja te tijekom vikenda. Sve s ciljem sprječavanja stradavanja u prometu na cestama zbog prisutnosti alkohola u organizmu vozača. Podsjetimo, za upravljač motornog vozila vozač ne smije sjesti s više od 0,5 promila alkohola u organizmu. U protivnom predviđene su kazne od 700 do 20.000 kuna te oduzimanje vozačke dozvole vozačima koji nisu prvi put uhvaćeni alkoholizirani u trajanju od 3 do 12 mjeseci.A statistika govori kako su na vukovarsko-srijemskim prometnicama u prvih deset mjeseci ove godine alkoholizirani vozači prouzročili 120 prometnih nesreća što je udio od 11,7% u ukupnom broju prometnih nesreća. U odnosu na isto razdoblje 2021. godine, broj prometnih nesreća veći je za 18 odnosno 17,6%.

Kada je riječ o mladim vozačima podaci su pozitivniji u odnosu na lani. Mladi vozači s prisutnošću alkohola u prvih deset mjeseci ove godine prouzročili su 21 prometnu nesreću što je manje za 38,2% ili 13 manje u odnosu na 34 mlada vozača u istom razdoblju 2021. godine.

Ukupno s nedopuštenom prisutnošću alkohola u organizmu u prvih deset mjeseci ove godine zatečeno je 1168 vozača, što je 37,4% više nego lani odnosno 318 vozača više u odnosu na 850 vozača u istom razdoblju 2021. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno