Foto: Mare Milin
Nakon koncerta ovoga ljeta na jednoj od naših najljepših pozornica, šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila, Meritas nas uvode u jesen novom pjesmom. Iako još ne kalendarski, jesen se prišuljala svojim hladnim jutrima, prošaranim sunčanim zrakama, natkrivenih oblaka. Tako su se i Anita i Meri odavno svojom glazbom ušuljale među nas, otkrivajući najbolje od sebe, pa je stigao i taj dan kako bi nam predstavile svoj najnoviji zapis jednog trenutka, kako one to vole reći.
“Pjesma je nastala prije otprilike četiri godine, strpljivo čekajući svoj red i vrijeme. Sve radimo intuitivno. Stvar je trenutka kad se radi o samim pjesmama i njihovom osamostaljenju u smislu prvog predstavljanja. Upravo je snimljen i video, koji je u procesu montaže. Mare je pjesmu prisvojila na svoj jedinstven i osebujan način i imala slobodne ruke kroz svoju katarzu osmisliti uprizorenje u slikama. Zapravo jako volimo kad pjesme postaju nečije, kad se otisnu i zarobe još nekoga, kao što to učine s nama dok nastaju.” – kazale su nam Anita i Meri.
Publika već itekako zna prepoznati i uživati u Anitinoj karakterističnoj interpretaciji koja je u ovoj pjesmi postavila još jedan izazov i uspjela se nametnuti gotovo kabaretskim pristupom koji se u svojoj dramatici stapa s mrvom arhaičnog, a koje se ponajbolje čuje unutar same zadane melodijske linije i uopće skladbe kao takve.
Anita i Meri su ovom pjesmom možda nesvjesno zanosno okupile sve strastvene i bolne, pune osobnih rolokostera, sve one kojima tijelo neće moći mirovati uz zvukovlje ove skladbe, već će se prst po prst, rame po rame, pogled po pogled pokrenuti u smjeru tanga života.
I dalje se i kroz ovu pjesmu potvrđuje njihova uspješna suradnja s Pavlom Miholjevićem i Jurom Ferinom, koji producentski naglašavaju njihovu misao. Autorice glazbe Anita Valo i Meri Jaman, te dugogodišnja autorica stihova Arjana Kunštek u jesen nas uvode potpuno nespremne za mlako – ovo je trenutak za opipljivo i zrelo.
Pjesmu „Taj dan“ slušajte digitalno.