Nakon prebrojanih svih glasova možemo i konačno zaključiti prvi krug ovogodišnjih lokalnih izbora. Po jednima iznenađenje po drugima očekivano, kako god, činjenica je da je u prvom krugu utrke za župana Damir Dekanić osvojio 28.014 glasova odnosno 38,58%, što mu nije bilo dostatno za pobjedu bez drugoga kruga. Nakon velike borbe “do posljednjeg glasa” s Nikolom Kajkićem, protivnik će mu biti Josip Dabro koji je dobio 13.282 glasa ili 18,29%, što je samo 261 glas više od Kajkića koji je ostao na 17,93%. Davor Ćavar je sa 7.800 glasova ili 10,74% četvrti, a Tomislav Panenić s 5.714 glasova ili 7,86% peti.

Velika je ovo prednost Dekanića koji je dobio 1.500 glasova više od oba prva pratitelja zajedno i realno, Dabri će bit vrlo teško poravnati toliku razliku. No, pred nama su u svakom slučaju zanimljiva dva tjedna do drugog kruga koji je na rasporedu u nedjelju 30. svibnja.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji svoju dužnost jučer je ispunilo točno pola građana, preciznije, 50,05%. Ivan Bosančić očekivano ostaje gradonačelnik Vinkovaca, povjerenje mu je ovoga puta ukazalo 7.710 birača odnosno 58,97% onih koji su jučer izašli na birališta, što je preko 2.000 glasova više u odnosu na prvi krug prošlih izbora. Goran Kajkić zaslužio je čak 2.231 glas odnosno 17,06%, za kandidata Domovinskog pokreta dr. Davora Raića glasovalo je 1.620 birača ili 12,39%, dok je Tihomir Posavčić s 1.088 glasova ili 8,32% na posljednjem mjestu. U Vinkovcima je jučer glasalo 44,78% birača.

HDZ je s koalicijskim partnerima (HSU, HSP) osvojio većinu i u vinkovačkom Gradskom vijeću s 48,96% te će u sljedeće četiri godine imat 12 mandata, od ukupno 21.

U Županijskoj skupštini HDZ-ova koalicija s 40,14% samostalno nema većinu, lista predvođena Josipom Dabrom osvojila je 23,49%, a ona Nikole Kajkića 12,79%. Iznenađenja nije bilo u Otoku gdje je gradonačelnik Josip Šarić slavio protiv Slavka Grgića te u Vukovaru, gdje nakon prvog kruga Ivan Penava ima veliku prednost u odnosu na Nikolu Mažara. U Iloku će pak bit neizvjesno jer su Marina Budimir i Renata Banožić postotno vrlo blizu. Iznenađenje je Županja gdje Damir Juzbašić ima značajnu prednost u odnosu na dosadašnjeg gradonačelnika Davora Miličevića. Ovdje će se u drugom krugu nešto pitati i birače SDP-ova Maria Galovića, čijih bi gotovo 800 glasova moglo biti presudno.

Pomalo je iznenađujuća pobjeda već u prvom krugu i dosadašnjeg načelnika Privlake Darka Galića koji je slavio protiv svog protivnika iz HDZ-a, zbog kojeg je i napustio tu stranku, Ivana Pejakovića. Galić sigurnu većinu ima i u Općinskom vijeću.

Nakon dugo godina, u Jarmini prednost više nema Andrija Draganić, 37 glasova više dobio je Goran Ileković i u drugom krugu presudni će bit birači trećeg kandidata, Maria Smetiška. U Cerni je HDZ-ov Goran Begović mjesto načelnika prepustio HSS-ovom Josipu Štoreku i to je svojevrsno iznenađenje. Dominaciju u svojim mjestima sigurnim pobjedama potvrdili su Marko Miličević i Hrvoje Drinovac u Ivankovu odnosno Nuštru. Miličević je dobio preko 70%, a Drinovac preko 65% glasova birača. Najbolji izborni rezultat u našoj županiji ostvario je pak Vjekoslav Belajević u Nijemcima dobivši preko 80% glasova, s tim da je u ovoj općini i izlaznost bila velika, preko 60%. U Andrijaševcima je pobjedu u prvom krugu osigurao dosadašnji zamjenik načelnika Ante Rajković, kao i u Starim Jankovcima načelnik Dragan Sudarević. HDZ-ov Davor Adžić novi je načelnik u Tordincima, a Marko Barun novi-stari u Bogdanovcima.