Više od trideset godina Zdenka i Franjo Zvijerac iz Ivankova uzgajaju cvijeće i prodaju ga u vinkovačkom kraju, nekada trgovačko-cvjećarski obrt danas OPG, iza obiteljske kuće proizvode cvijeće i prijesadnice povrća u dva plastenika.

Ove godine posadili su i uzgojili, uz proljetnice, i 5.000 krizantema različitih boja i oblika pripremajući se za nadolazeći blagdan Svih svetih kada je i najveća potražnja upravo za takvim cvijećem.

“Imamo dvije sezone cvijeća u godini, proljetnu i jesensku, ali većina naše proizvodnje orijentirana je na proljeće. U to doba proizvodimo prijesadnice cvijeća i povrća, a jesenska sezona svodi se na proizvodnju maćuhica i krizantema. Ono što proizvedemo većinom plasiramo “na kućnom pragu” i srijedom i subotom na tržnici u Vinkovcima. Radimo na našem imanju svaki dan, osim nedjelje i blagdana, tijekom cijele sezone. Posao je to koji zahtijeva puno odricanja i traži maksimalnu angažiranost i gotovo uvijek nas se može naći u poslu jer cvjećarstvo, kao i sve ono što je vezano za zemlju i poljoprivredu, svakodnevno traži svoje”, ističe Zdenka Zvijerac i dodaje kako su njoj, ali i suprugu Franji, najdraže žute i bijele krizanteme.

Nedavno ih je posjetio dožupan Josip Dabro, ali i ekipa Nove tv, koja je napravila prilog o njihovim krizantemama. Ova godina, kažu, prilično je nepovoljna za krizanteme jer i u listopadu su jako visoke temperature, a one vole hladnoću i jako dobro podnose jutarnji mraz. Žali se i na nisku cijenu i dodaje kako nitko na svijetu nema jeftinije krizanteme od hrvatskih.

One su simbol vječnog života, ali i prolaznosti i smrti. Kod nas je to biljka žalosti i ljudi ju nose na groblje, a Kinezima i Japancima biljka radosti i poklanjaju je uz razne prigode, od rođendana do vjenčanja, jer njima je simbol ljubavi.

“Tijekom procesa proizvodnje cvijeća potrebno je neprestano nadzirati cvijeće i u to vrijeme je teško pronaći slobodnog vremena. Cvijeće zahtijeva puno pažnje i treba pratiti njegov razvoj kako bismo na vrijeme reagirali u slučaju da nešto krene kako ne bi smjelo. Proizvodnja krizantema, primjerice, počinje sadnjom već krajem svibnja i treba vremena da bi se dobio kvalitetan finalni proizvod. Odmah nakon plasiranja krizantema na tržište počinje proizvodnja proljetnica. Količina proizvedene robe varira svake godine ovisno o zahtjevima tržišta. Ove godine proizveli smo oko 5.000 krizantema u lončanicama. Apeliramo na potrošače neka cvijeće, ali i sve drugo što je moguće, kupuju kod lokalnih proizvođača jer svima nama to znači opstanak na tržištu”, kaže Franjo Zvijerac. Dodaje kako najveći problem prilikom pomoći države stvara birokracija koja oduzima previše vremena, a proizvođači ga baš i nemaju dovoljno.